Min alldeles egna bokenkät

Bokenkäter är himla festligt och här kommer därför min första alldeles egenskapade bokenkät som ni givetvis – om ni vill – får stjäla och besvara på era egna bloggar. Det känns som att jag fått till ett par intressanta frågor som jag inte sett tidigare i de enkäter som cirkulerat på nätet.

1. Varför läser du?
Det är en fråga som jag redan förärat ett eget inlägg, men i korta ordalag handlar det om att vidga mina vyer, bli mer beläst. Det är inte för underhållningen längre, så mycket som det är för att bilda mig och inspireras av det jag läser. Litteraturen är en fantastisk källa till inspiration och visdom, både språkligt och idémässigt.

2. Vad tycker du är förbjudet inom litteraturen?
Tja, egentligen är väl ingenting förbjudet. Det är lite knepigt förstås, i och med att det alltför ofta blossar upp en debatt där folk i allmänhet känner sig lurade skulle man kunna tro att det är förbjudet, men jag har svårt att känna mig lurad. Jag tycker ju i princip att det är författarens uppgift att ljuga. Vad kan då vara förbjudet? Skriva för långa böcker får bli mitt svar…

3. Vad är ett måste?
Det här är också en knivig fråga. Med tanke på dadaister och andra modernister (William S. Burroughs cut-up-trilogi) är begriplighet knappast ett måste för att det ska vara intressant litteratur. En början och ett slut är inte nödvändigtvis ett måste det heller. Jag tror att det måste ha minst en av följande två saker: trovärdighet (i sin vidaste bemärkelse) eller en förmåga att vecka känslor (om det så må vara ilska för att något är obegripligt). Utan det är det föga intressant.

4. Vilket är viktigast när du intresserar dig för en bok: popularitet eller status?
Båda två. Jag vill försöka att hänga med i debatten och den är ju så dynamisk att det kan handla om allt från Liza Marklund till Augustprisvinnarna. Men om jag tvingas välja mellan att läsa alla på försäljningstoppen och att läsa alla nobelpristagare tar jag det senare alla gånger.

5. Vilken författare har betytt mest för dig? Varför?
Fasen vilka svåra frågor jag kommit på… Många författare har betytt en hel del för mig, och att välja en är alltid jättesvårt. Det är förmodligen Gabriel García Márquez som är svaret på frågan, även om det är först på senare tid jag börjat läsa mer av honom. Han är en fantastisk berättare och en mycket god förebild inom litteraturen.

6. Vilken redan existerande bok borde det varit du som skrivit?
Oj, många! Jag tänker inte vara så förutsägbar att jag svarar Hundra år av ensamhet. Nej, jag tror snarare att jag hade velat ha mitt namn på omslaget till The Cat in the Hat, en på alla sätt fantastisk barnbok vars lekfullhet saknar like.

7. Har du, när du läst klart en bok, varit arg på hur den slutat och velat skriva om slutet, en karaktär eller liknande?
Det har hänt rätt ofta då jag läst böcker som jag känt varit för långa. Jonathan Strange & Mr Norrell torde vara det tydligaste exemplet. Även Låt den rätte komma in skulle jag velat ge en rejäl omgång med skrivmaskinen. Den skulle kunnat vara så bra, men är så klantigt utförd (vilket jag verkar vara rätt ensam om att tycka, förvisso.

8. Finns det någon bok du gillar som du aldrig skulle råda någon annan att läsa? Vilken?
Det här är ju en balansgång. Patriarkens höst är väl den som ligger närmast till hands i och med att den är rätt svårtillgänglig (meningar som sträcker sig över flera sidor, till exempel), å andra sidan är den snarare som en målning, ett fantastiskt konstverk. Att nämna Harry Potter i samma andetag som Gabriel García Márquez är förmodligen en dödssynd, dock gillar jag Harry Potter (trots ojämnheten) men jag skulle aldrig ha börjat läsa den själv ifall jag inte börjat när jag var liten, och jag skulle inte rekommendera någon att börja läsa det långa härket idag.

9. Om du fick bestämma, vem skulle du ge Nobelpriset i litteratur?
Paul Auster. Han diskuteras ju allt som oftast men han har ännu inte fått det, trots att jag utan tvekan tycker att han förtjänar det. Han är en förnyare och en litterär trollkarl.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

8 Comments

    1. Vad trevligt!

      Ja, jag gillar Paul Auster och jag känner, inte minst efter att du påminde mig om dess existens, att jag måste skaffa det där seriealbumet. Det kan inte vara annat än bra. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!