Tomas Tranströmer, Samlade dikter 1954-1996

Originaltitel: Samlade dikter 1954-1996
Författare: Tomas Tranströmer
Utgivningsår: 2001
Tryckår: 2006
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 318
Förlag: Bonnier pocket
ISBN: 91-0-058112-7

Tomas Tranströmer diskuteras väldigt ofta i nobelprissammanhang. Min strävan efter att ha läst en nobelpristagare innan han eller hon föräras med priset har gjort att jag tagit upp den här samlingen för att se om berömmet är välförtjänat.

Tomas Tranströmers grej verkar vara att blanda det nya och moderna (vad som är nytt har ju förstås varierat under årens lopp) med den mer klassiska naturdikten. Kontrasten mellan de två skulle kunna vara intressant, och ibland är det det, men oftast känns det lite fånigt när mer eller mindre klassiska eller tidlösa motiv föräras moderna metaforer. Som exempel hittade jag ur I det fria: ”och huset på andra sidan sjön, en rödbrun fyrkant stark som en buljongtärning.” Jag köper tyvärr inte riktigt det och det är ganska genomgående genom hans författarskap.

Däremot har han en enastående förmåga att få till korta och inspirerande rader som nästan ger mig rysningar och även här har jag ett exempel:

Jag vet också – utan all statistik – att just nu spelas Schubert i något rum därborta och att för någon är de tonerna verkligare än allt det andra.

En fantastisk rad, och många av dikternas titlar är häftigare än dikterna själva, men de tillfällen då man känner en wow-känsla är alldeles för få för att mitt omdöme ska vara överlag positivt.

Antingen är smaken som den berömda baken eller så får någon förklara hans storhet, för jag ser den tyvärr inte.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

 1. Jag uppskattar verkligen honom. Gillar koncentrationen och det haiku-aktiga i t.ex.
  ”Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk
  for jag till den snötäckta ön.
  Det vilda har inga ord.
  De oskrivna sidorna breder ut sig åt alla håll!
  Jag stöter på spåren av rådjursklövar i snön.
  Språk men inga ord.”
  Dikten heter Från mars -79 och finns i samlingen Det vilda torget(1983)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!