Ännu en bokenkät (mest som utfyllnad)

Oinspirerad och trött kommer jag här med en gammalgammal enkät om böcker och läsning, ursprungligen funnen hos Fiktionista.

1. Infoga en bild av det snyggaste bokomslaget du har i din bokhylla. Förklara varför du tycker det är så snyggt.
I april skrev jag om De fem snyggaste bokframsidorna i min bokhylla. Då korade jag The Nimrod Flipout (här till höger) av Etgar Keret till vinnare. Jag är inte lika säker på att så skulle vara fallet om jag kikade igenom bokhyllan nu – väldigt mycket böcker har kommit till – men jag orkar tyvärr inte se över framsidessituationen just nu så jag låter sagda bok stå som vinnare även nu.

2. Vilka tre böcker vill du köpa härnäst?
Just nu har jag inget direkt i köpkön, men det lutar åt William S. Burroughs Naked Lunch, Paul Austers Invisible och något av Don DeLillo. Bara gamla gubbar.

3. Vad skulle titeln vara till din egen självbiografi?
Okej, chansen att jag skriver en renodlad självbiografi (i konventionell betydelse) är inte jättestor och därför är det svårt att veta vad en tänkbart titel skulle kunna vara. Något oväntat och vagt relaterat, förmodligen.

4. Om du fick bjuda hem valfri författare i ett dygn, vem hade du bjudit och vad hade ni gjort under dygnet?
Jag har faktiskt ett inlägg om det här på gång, ungefär. Men en författare på tu man hand ett dygn, det ger lite andra förutsättningar. Jag skulle vilja ta en lång promenad med Claudio Magris, W.G. Sebald eller Ko Un i de känner till men inte jag så att de kan förtrolla mig med sina fantastiska berättelser och observationer.

5. Hur ser din läsritual ut (hur förbereder du din lässtund)?
Jag tar upp min bok, lägger mig på soffan, öppnar min bok och börjar läsa.

6. Föredrar du färdiga/definitiva slut eller öppna slut? Varför?
Det beror lite på vilken typ av bok det är, men generellt vill jag ha en bok som utmanar mig och det gör nog öppna slut i högre grad än färdiga slut.

7. Vilken bok hoppas du blir film, och vem ska i så fall regissera filmen?
Jag vet faktiskt inte. I vanliga fall har jag många förslag och idéer på vilken bok med vilken regissör, men idag är det helt blankt. Det är roligt att spekulera i sådant så det är möjligt att jag återkommer med ett eget inlägg om det senare.

8. Nämn en rolig litteraturrelaterad internetsida som du brukar vara inne på (helst något annat än en bokblogg).
Jag måste väl nämna Nätverk för litteraturvetare som visserligen kör ett bloggsystem men som inte är en blogg. Annars är det rätt tunt med litteraturrelaterade sidor som inte är bloggar. Adlibris i och för sig.

9. Hur många böcker läser du i genomsnitt på ett år?
Oj, hittills är det 108 i år och det kanske hinner bli ett tiotal till… Det är sannolikt inget genomsnitt utan en galen topp.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

7 Comments

 1. Bahahaha! Nu inkräktar jag igen på din implicerade moraliska skyldighet att läsa kommentarer :D

  1. Infoga en bild av det snyggaste bokomslaget du har i din bokhylla. Förklara varför du tycker det är så snyggt.
  Jag är väldigt svag för hur nya skolböcker ser ut – och då menar jag inte svenska skolböcker, nej, jag har nog aldrig faktiskt sett snygg, svensk kurslitteratur… men oxford och cambridge university press speciellt har väldigt snygga böcker… och böcker som liknar dem har jag alltså en svaghet för att ha i bokhyllan. Men av de böcker som inte är skolböcker så är jag också lite svag för omslaget till Dawkins senaste bok ’The Greatest Show on Eart’, om än jag tror ’50 Robots to Draw and Paint’ klår den något.
  http://ecx.images-amazon.com/images/I/51DQCEPYH8L.jpg
  Den har nämligen en snygg robot.

  2. Vilka tre böcker vill du köpa härnäst?
  Jag vill köpa Richard Van de Lagemaats ’Theory of Knowledge for the IB Diploma’, Stephen Colberts ’I Am America (And So Can You!)’ och något skrivet av Steven Pinker, men jag kan inte bestämma mig för vad riktigt.

  3. Vad skulle titeln vara till din egen självbiografi?
  ’Alfons Åberg-syndromet: Ska bara och ska bara’
  … eller inte. Jag har ingen aning. Skulle jag göra en självbiografi skulle den vara i semi-serieform, bara för att bevisa att bara för att man tecknar självbiografiskt behöver det inte vara SKITFULT aargh jag hatar svenska självbiografiska serier >_<

  4. Om du fick bjuda hem valfri författare i ett dygn, vem hade du bjudit och vad hade ni gjort under dygnet?
  Först och främst vill jag ha någon som lever, och någon som skriver om något jag är intresserad av. Förmodligen någon som inte skriver skönlitteratur, men som fortfarande är intressant att prata med. Dan Dennett kanske?

  5. Hur ser din läsritual ut (hur förbereder du din lässtund)?
  Jag öppnar boken, läser ett par sidor, och återgår sedan till det jag håller på med egentligen. Sedan öppnar jag boken igen en kvart senare, läser ett par sidor, upprepa. Alternativt så tankar jag mp3n full med ljudbok och laddar batteriet och sätter mig och ritar eller går och diskar eller…
  Jag har nog egentligen ingen riktig vana.

  6. Föredrar du färdiga/definitiva slut eller öppna slut? Varför?
  Är författaren medioker föredrar jag oftast ett definitivt slut, för öppna slut blir sällan bra om de inte görs väldigt snyggt, ofta blir det bara en ursäkt för författaren att slippa bestämma sig…
  Egentligen vill jag mygla mig ur frågan genom att säga ”jag föredrar ett BRA slut”, men det vore ju fusk. Däremot så beror det på bok vad som passar bäst, och drar man ut frågan så långt att den istället handlar om vilken sorts bok jag gillar – en som passar till ett öppet eller ett definitivt slut – så krävs det helt plötsligt en uppsats för att svara på det.

  7. Vilken bok hoppas du blir film, och vem ska i så fall regissera filmen?
  I, Robot. Vem som helst utom Alex Proyas, Michael Bay och det där gänget. Ron Howard kanske? Eller Spielberg, förutom de delar Stanely Kubrick är ansvarig för så gillade jag AI (lite mot bättre vetande).

  8. Nämn en rolig litteraturrelaterad internetsida som du brukar vara inne på (helst något annat än en bokblogg).
  Amazon och Adlibris kollar jag simultant, fr adlibris har sällan information om böckerna jag vill få just information om. Annars surfar jag ofta böcker på wikipedia, som väl inte är en litteraturrelaterad sida, men det är där jag gör mycket av mitt litteraturrelaterade surfance.

  9. Hur många böcker läser du i genomsnitt på ett år?
  Jag har inte räknat, men jag misstänker att det ligger kring trettio-fyrtio. Och då räknar jag in ljudböcker. Jag har faktiskt ingen aning däremot, och funderar på om jag borde räkna in seriealbum här också, då blir det lite knepigare… umm…
  Däremot läser jag väldigt få pappersböcker, och har slutat skämmas över det. Det jag tycker är mest trist med det nuförtiden är att jag missar en del böcker, eller åtminstone skjuter upp läsandet av dem, men å andra sidan – är de verkligen måsten så läser jag dem ändå, om än långsamt. Just nu läser jag Steven Pinkers ’The Blank Slate’, och lite i Borges ’Fiktioner’… och på kö står ’Beyond AI’, ’Love and sex with robots’ (jag har ingen aning!) och Himekawa Akiras zelda-manga.

  1. bara för att bevisa att bara för att man tecknar självbiografiskt behöver det inte vara SKITFULT aargh jag hatar svenska självbiografiska serier >_<

   Jag har faktiskt funderar på att ägna ett helt inlägg åt att halvdissa svenska serier eftersom de överlag verkar vara helt ointresserade (nå, deras upphovsmän och -kvinnor, i alla fall) av hur serierna ser ut, vilket förstås känns enormt märkligt i ett till stor del visuellt format.

   Förmodligen någon som inte skriver skönlitteratur, men som fortfarande är intressant att prata med.

   Det där är definitivt en poäng, så jag lägger till Mark Lynas till de jag verkligen skulle tänka mig att ta en promenad med.

  2. Apropå Mark Lynas har jag ju övervägt läsa Six Degrees rätt länge nu, men alltid kommit på någon anledning att låta bli, men jag borde nog se till att skaffa den i alla fall så jag kan ta mig i kragen lite lättare…

   Och svenska serier lider lite av konstfackproblemet tror jag. ”Det måste inte vara vackert för att ha ett väääärde” och ”Det är BERÄTTELSEN som rääknas!” eller något liknande… och jag kan se en viss poäng i att fina bilder utan mening inte har något att göra… men för helvete, de som blir publicerade idag får mig nästan att skämmas för att kalla mig serieintresserad :(

 2. Alltså, det måste ju vara uppenbart för alla och envar att det är Thomas Pynchon man ska bjuda in i ett dygn. Inget annat alternativ är i närheten lika häftigt.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!