Changeling

Originaltitel: Changeling
Regissör: Clint Eastwood
Manus: J. Michael Straczynski
Språk: Engelska
Land: USA
Svensk premiär: 9 januari 2009
Längd: 141 minuter

Changeling har blivit både hyllad och flerfaldigt Oscarsnominerad, men för min del lämnar den mycket att önska. För mycket för att den ska få ett övervägande bra betyg.

Trots aktuella diskussioner i ämnet sägs det att Changeling bygger på den sanna historien om Christine Collins (Angelina Jolie) som en dag 1928 när hon kommer hem från jobbet märker att hennes son Walter (Gattlin Griffith) är borta. Hon försöker ta hjälp av polisen med den är ointresserad av annat än att sätta stopp för de korruptionsanklagelser som drabbat den. Till slut hittar de en unge som påstår sig vara Walter Collins, men Christine vet – eftersom hon är mamma – att det inte är hennes son. En kamp mot klockan och en egocentrisk poliskår tar vid.

Det sägs att man ska vara förlåtande när det handlar om sanna historier, men jag kan inte det. Jag har hela verkligheten fulla av ”sanna historier”, jag behöver inte det när jag ser på film. Därför är det så frustrerande att en historia som, till en början, verkar vara intressant med många bättre alternativ till var ungen försvunnit än den som till slut presenteras. Tråkigt att verkligheten ska få förstöra en god historia. Nu lyckas den långa, långsamma historien inte engagera eller intressera, vilket – skulle man kunna tycka – är rätt dåligt.

Med det sagt är filmhantverket rätt bra. 20- och 30-talet har sällan varit snyggare på film än här och både regissör och skådespelare arbetar på ett bra sätt, även om det ibland skulle kunnat vara bättre även här. Angelina Jolie fungerar okej, John Malkovich är som vanligt strålande och trots att han verkligen är en speciell person så lyckas han utan konstigheter gestalta vitt skilda personer. Mycket stort.

Nej, Changeling är en besvikelse. Inte för att jag hade förhoppningar utan för att jag tycker att de misslyckades i ambitionen att göra ett starkt drama. Det är inte starkt för fem öre, trots hjälplöshet, försvunna barn, hot och mentalsjukhus. Det är synd att jag inte kan säga gör, gör rätt, för det lär knappast komma en nyversion där historien blir intressant…

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Jag såg filmen Changeling i regi av Clint Eastwoood i går kväll på Viasat kanal 8. Jag upplevde den som en stark film med rötter från slutet av 1920-talet. Jag upplevde den som en blandning av ”Män som hatar kvinnor” och vår egen rättskandal Tomas Qvick. Blandningen av en poliskår som överlägset hanterar allt och alla och som tar hjälp av Psykvården då deras egna metoder inte räcker. Inlägget med spykvården var grym, jag har själv arbetat på ett mentalsjukhus, och även om det var på femtiotalet, var behandlingen med elchocker fortfarande i bruk. En stark film väl värd att ses!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!