En till bokenkät

Likt den förra bokenkäten hittade jag den här hos Piruett. Det är lite roligare frågor i den här än i den andra, men det är fortfarande navelskådande och ointressant, så jag kan inte låta bli att svara på frågorna.

1. Vilken bok läste du senast?
Senast färdiglästa bok måste vara Through the Looking Glass av Lewis Carroll.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Just nu läser jag Kärlek i kolerans tid av Gabriel García Márquez, Samlade dikter av Gunnar Ekelöf och Rocky 10 år av Martin Kellerman. Vad som blir efter Kärlek i kolerans tid vet jag inte, det bestämmer jag nog när det blir aktuellt.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Manliga, men jag lägger inte särskilt stor vikt på kön när jag väljer böcker eller författare.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Jag kollar alltid hur många sidor det är och tänker precis sådär. Det känns, av någon anledning, lättare att läsa då. Dumma självbedrägerier, antar jag.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Alla möjliga anledningar. Jag intresserar mig för böcker genom tips, framsidor, recensioner, topplistor och bloggar, men när jag väl väljer vilken bok jag ska läsa så är det magkänsla och stundens ingivelse som är största riktlinjen.

6. När blir en bok för lång?
När bra-nivån minskar för att författaren inte lyckas hålla den jämn genom hela boken. Typexempel: Jonathan Strange & Mr Norrell.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Jag försöker att så långt som möjligt läsa engelskspråkiga författare på engelska och övriga på svenska. Jag anser mig vara så pass bra på engelska att jag inte förlorar något på att läsa på engelska, tvärtom blir jag förmodligen bättre på engelska av att göra det.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Jag vet inte. Det är lite knivigt för jag vet få böcker som skulle passa alla, men jag antar att Coraline eller New York-trilogin ligger bra till. Möjligen Priset på vatten i Finistère.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Det händer ett fåtal gånger och av två anledningar: 1. för att jag inte känner mig mogen att läsa boken just nu eller 2. för att läsandet blir lidande för att jag inte vill läsa boken.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Av någon anledning har jag mycket fantasy, men jag läser inte så fantastiskt mycket fantasy längre. Sen är det svårt att dela in saker i genrer… Är klassiker en genre så har jag en del sådana också. Underrepresenterade genrer är nog… Jag vet inte… Erotik?

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Japp, det måste egentligen alla. Jag läser min femte García Márquez-roman nu och om inget oförutsett händer kommer även den trilla in på ett riktigt högt betyg. Jag är fullständigt kär i hans författarskap och någon dag ska jag förklara varför i ett längre inlägg här. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!