Bokenkät om marginaliserade författare

Genom Piruett fick jag tag på en bokenkät från OF Blog of the Fallen. Tanken är väl att visa upp litteratur som inte är skriven av vita män och ja, tanken är väl god. Jag tog mig friheten att översätta frågorna.

När läste du senast…

… En kvinnlig författare?
Jag läste alldeles för någon vecka sedan Maria Wines Man har skjutit ett lejon, men jag har ännu inte hunnit recensera den. Sara Granérs Det är bara lite AIDS och Åsa Linderborgs Mig äger ingen var också rätt nyligen.

… En författare med afrikanskt ursprung?
Det här, måste jag ovilligt erkänna, blir lite knepigare. Att räkna Jean-Marie Gustave Le Clézio känns lite fånigt. Men J.M. Coetzee då? Han är ju sydafrikan (med holländskt ursprung). I så fall är Mr Foe senaste.

… En författare med spanskt, portugisiskt eller latinamerikanskt ursprung?
Baskerna vill ju inte vara spanjorer, men Bernardo Axtagas Dragspelarens son läste jag nyss och Gabriel Garcia Marquez läser jag ju med jämna mellanrum. Om kärlek och andra demoner senast.

… En författare med asiatiskt ursprung?
Åh, det är lite pinsamt. Jag har nog nästan bara läst två stycken. Gao Xingjians Ensam människas bibel och Haruki Murakamis Kafka på stranden.

… En HBTQ-författare?
Jag läste precis klart Oscar Wildes The Importance of being Ernest vilken inte är recenserad än. Annars ligger väl Jonas Gardells En komikers uppväxt bra till.

… En mellanösternförfattare?
Mustafa Can (ursprungligen kurd) är visserligen inflyttad till Sverige, men hans Tätt intill dagarna (som jag heller inte hunnit recensera än) torde ändå räknas. Annars Amos Ozs Hur man botar en fanatiker.

… Någon annan ”marginaliserad” författare?
Egentligen inte. Det är svårt att avgöra vem som är marginaliserad utan att gå in djupare i deras biografi och det har jag ingen lust med. Därför kan jag mycket väl ha läst många fler som jag inte känner till så väl, men det är knappast troligt.

Vad kan man dra för slutsats?

Jämfört med vad jag trodde känner jag mig rätt duktig. Däremot är det långt kvar till vad som är bra. Å andra sidan väljer jag väldigt sällan bok efter ursprung, kön eller sexuell läggning. Tvärtom är jag tämligen ointresserad och eftersom jag ändå blandar relativt väl anser jag mig kunna fortsätta läsa på samma sätt som jag tidigare gjort. Det är förstås nyttigt att uppmärksamma vad man läser och det kan vara intressant att gå tillbaka till den här enkäten lite då och då för att se om man har läst fler om ett år, till exempel.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Håller med om ditt svar på den sista frågan. Det är ju assvårt att veta om någon en jude, same eller folkpartist utan att lägga ner massa jobb. Och är det något jag undviker här i livet så är det jobb. :-)

    1. Ja, dels är det en massa jobb, dels är det svårt att avgöra vad som är marginaliserat. Det är en definition jag inte vill börja peta i utan hellre lämnar åt någon annan att bestämma. Som i exemplet ovan då. :)

  2. Om det är något jag undviker här i livet så är det att läsa böcker, en vill ju inte vara mammaspojke. Nu läser jag ändå böcker lite nu och då och vill därför säga: När du väl recenserar The importance of being Earnest hoppas jag att du ger den fyra stjärnor. Det är nämligen exakt vad den är värd. Väldigt underhållande och (i vanlig ordning) kvick, även om det trots allt är något av en bagatell.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!