Konspirationen mot Amerika

Originaltitel: The Plot Against America
Författare: Philip Roth
Översättare: Hans-Jacob Nilsson
Utgivningsår: 2004
Tryckår: 2006
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 408
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7001-417-8

Lyckligtvis vann Franklin Delano Roosevelt presidentvalet 1940, men i Konspirationen mot Amerika leker Philip Roth med tanken att så inte alls var fallet. Ur den judiske pojken Philips synvinkel berättar Philip Roth om vad som hade hänt ifall den öppet nazistsympatiserande Charles A. Lindbergh vunnit valet och på vilket sätt USA skulle ha förvandlats till en fasciststat motsvarande de som försökte erövra Europa.

På både ett personligt och ett politiskt plan byggs en ukronistisk värld upp som både skrämmer och fascinerar. Det är häftigt med skenbart historiska romaner som leker med vad som egentligen hänt. Philip Roth gör det dessutom väldigt fängslande och väldigt trovärdigt.

Vad som är meningen med boken är svårt att avgöra på rak arm. Å ena sidan visar den upp en hemsk bild med judeförföljelse och fascism, å andra sidan visar den upp en inte alltid så klädsam paranoia. Alla mynt har två sidor. Om det är meningen eller bara blivit så är det kanske bara Philip Roth själv som vet.

Konspirationen mot Amerika är intressant ur ett historiskt, ett psykologiskt och ett skönlitterärt perspektiv. På första och andra punkten är den väldigt, väldigt bra men på sista når den inte riktigt fram till en fullpoängare.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!