Marie Antoinette

Originaltitel: Marie Antoinette
Regissör: Sofia Coppola
Manus: Sofia Coppola
Språk: Franska och engelska
Land: USA, Japan och Frankrike
År: 2006
Längd: 123 minuter

Marie Antoinette (Kirsten Dunst) giftes bort till Ludvig XVI (Jason Schwartzman) som mycket ung. Ludvig själv var till en början inte särskilt intresserad av varken Marie eller sin framtid och Marie gavs skulden för att tronarvingen inte fick någon avkomma. Det tråkiga hovlivet på Versailles gör dock att Marie Antoinette på egen hand försöker liva upp stämningen bland skvallrande hovdamer och enkelspåriga adelsmän.

Sofia Coppolas film är en anakronisk karikatyr av ett liv som förmodligen var både svårt och tråkigt. Jag tycker om hur moderna företeelse blandas in i kontrast mot den grå hovvardagen som är det rätta i dåtidens Frankrike.

Det är en vacker film, stilen är trovärdig och miljöerna underbara. Det går nog åt med tanke på att Marie Antoinette i stort sett helt saknar handling och därför känns väldigt, väldigt lång.

Kirsten Dunst passar oväntat nog väldigt bra som den spralliga och söta drottningen och Jason Schwartzman gör den snälle men mycket tafatta kungen på ett utmärkt sätt. överhuvudtaget är rollsättningen väl utförd och det är ingen som känns helt fel.

Marie Antoinette är inte en dålig film och den är väl sevärd, men knappast något mästerverk. Hade den haft handling hade den varit underbar, nu får den sitt betyg för dess utseende.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!