A scanner darkly

Originaltitel: A scanner darkly
Författare: Philip K. Dick
Utgivningsår: 1977
Tryckår: 2004
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 217
Förlag: Gollancz
ISBN: 1-85798-847-7

Philip K. Dicks bok, A scanner darkly, blev nyligen en film, precis som andra av hans verk blivit tidigare, bland andra Bladerunner och Minority report. Att den här kom som film var det som fick mig att få upp ögonen för boken.

Det är en nära framtid. I en stad sprids en ny drog, Substance D, som leder till personlighetsstörningar och förvirring. Mitt i det sänds Fred, eller Bob Arctor som han kallar sig, ut som infiltratör och för att komma drogen på spåret tvingas han att bruka den själv.

Historien Philip K. Dick beskriver är väldigt intressant och enligt mitt tycke bokens starka sida. Idén går att göra dråpligt fånig, men han lyckas formulera den på ett sätt som gör att man faktiskt kan ta det som ”det här skulle kunna stämma”.
Dick själv har många år av missbruk bakom sig och är troligen väl insatt i hur trippar är och missbrukare beter sig, vilket kan bli ganska roligt för en utomstående.
Det är dessutom ett märkligt persongalleri som målas upp, där den ena excentriska figuren tar efter där den andra slutar.

Det tråkiga med A scanner darkly, och det som gör att den inte får högre betyg, är, förutom att den inte tillhör det bästa jag läst, att den inte känns så speciell i sitt utförande. Jag har inte läst något liknande tidigare, men… Jag vet inte. Jag kan inte sätta fingret på det.
Vad A scanner darkly däremot är är en riktigt läsvärd bok som man bör hålla utkik efter.
Och vad det gäller mig, jag tänker definitivt ge Philip K. Dick åtminstone en chans till.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. För det första vill jag säga att det var kul att du tyckte om den. Vi verkar vara i stort sett överens, förutom att jag tycker att han skriver fenomenalt bra :) Bokens svaga sida är att det känns som att det kunde gått att göra häftigare saker med slutet. För de som är intresserade finns min recensioen att läsa här.

  2. Nu har jag sett filmen och även om jag vet att Snigel inte håller med mig så tycker jag att A Scanner Darklys berättelse och karaktärer passar bättre som film än som bok. Det ena tar förstås inte ut det andra. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!