Vem vinner årets nobelpris i litteratur?

Nu är det snart dags för Svenska akademien att dela ut årets nobelpris och precis som tidigare år (2007, 2008) tänkte jag försöka spekulera lite i vem som kan tänkas vara aktuell i år. Mycket hjälp får man från Ladbrokes oddslista, vilken man finner under prisutdelningar, givetvis. Det tråkiga är förstås att priset bara delas ut en gång per år och därför är det sällan särskilt stora förändringar på de med bra odds och jag brukar ju ständigt tippa Amos Oz som vinnare. Jag har inte fått rätt hittills, men kanske tredje gången gillt?

Men om vi tittar på listan (vilket kan vara lätt att stirra sig blind på, förstås) så ser den ut såhär i skrivande stund (090920):

Teckenförklaring: Namn, Odds (Lästa böcker). Fetstil på de jag hört talas om eller läst. Asterisker på de jag har i bokhyllan.

Lite statistik: Av de 61 på listan har jag läst åtta olika författare och Paul Auster är den enda som utmärker sig med sex böcker lästa. Jag har dock hört talas om nästan hälften, 29 stycken och äger böcker av sex av de jag känner till men inte läst. Jag antar att det är godkänt men det är inte särskilt bra för det. Så, om vi låtsas att jag inte har något annat att läsa, vilka böcker av de författare jag inte äger böcker av ska jag läsa? För jag vet att det finns en rad bättre bildade än jag därute, så tipsa mig gärna.

Ska jag försöka mig på att spekulera snarare än hoppas (för annars går min förhoppning som vanligt till Paul Auster) så antar jag att vi måste gå till tidigare år. Det var en man förra året och en kvinna året innan. Å andra sidan har De Aderton knappast något genusperspektiv på sina val för det har inte varit jämnt fördelat hittills. Således torde det vara svårt att dra någon slutsats av det. De fem senaste vinnarna har varit européer och en ganska bra gissning torde vara att det inte blir en europé i år. Språk då? Ja, de senaste tio åren har fyra av de tio vinnarna skrivit på engelska (26 engelskspråkiga vinnare totalt) vilket förstås är överlägset flest. Det skulle i så fall exkludera samtliga amerikaner. Kan man dra några slutsatser i kombination borde det således vara öppet mellan Amos Oz, Assia Djebar, Adonis och Haruki Murakami. Till Amos Ozs fördel kan väl sägas att han släppt en ny bok sedan förra året och den har fått mycket god kritik även den. Å andra sidan var det länge sen en poet vann så det kanske är Adonis tur. Men det är klart att det inte är så enkelt.

Men ska jag sätta pengar på någon sätter jag en femma på Amos Oz efter mitt förnuft och en tia var på Paul Auster och Joyce Carol Oates efter mina känslor. Min största förhoppning är att det är någon jag hört talas om och helst också läst. Lista eller ej.

Tillägg: Givet att jag nu läst Ko Un och i en kommentar resonerar vidare kring kvoteringen (vilken borde spela mycket liten roll i realiteten) lägger jag mina pengar på honom såhär 6 timmar innan pristagaren avslöjas.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

20 Comments

  1. Jo, som jag skrev känns ju Adonis (eller möjligen någon annan nordafrikansk eller arabisk lyriker) som ett ganska bra bud. Tranströmer var jag inte så imponerad av, men någon storhet verkar det ju finnas i hans poesi eftersom han nämns gång efter annan. En poet skulle dessutom passa bra så att jag får tummen ur och läser annan poesi i större utsträckning. :)

  2. Jag har inte läst Adonis (men kommer att göra det!) Såvitt jag förstår ar han som poet inte alls lik Tranströmer. Dock har Adonis översatt Tranströmer till Arabiska!

   Tranströmer är en av mina största favoriter!

 1. Du har fått ett litet problem med texten så att stor del av din blogg blivit fetstilad. Jag ser gärna fler kvinnor bland pristagarna, Assia Djebar, Maryse Condé, Herta Müller, Alice Munro skulle passa bra. Fast jag tycker mycket om Amos Oz också.

  1. Texten ska vara tillfixad nu, tack för påpekandet. Webbläsaren Opera lade ingen vikt på den missade sluttaggen, men det gjorde både Firefox och Explorer. :)

   Ja, givetvis vore det fint med en större könsbaserad normalfördelning och jag har blivit rätt nyfiken på Assia Djebar bara av det jag läst om henne nu efter jag skrev artikeln. Å andra sidan kan man inte dra jämlikheten för långt utan att tumma på direkta litterära kvaliteter. De ska ju inte få priset för att de är kvinnor utan för att de är grymma författare (och förstås samma sak gäller om det handlar om etnicitet eller vad det nu kan vara) och det är viktigt att komma ihåg.

 2. Tja, Luis Goytisolo är så okänd att han inte ens har en sida på engelska wikipedia. Det säger en del. Hans bror Juan är däremot omnämnd på wikipedia och de litteraturhistoriska böcker jag har tillgång till. En smula märkligt. Det är många andra jag inte känner till också, och det är väl dags att kolla upp dem nu.

  Själv hoppas jag förstås på Pynchon; Auster tycker jag inte riktigt är tillräckligt jämn. Om allt McCarthy har skrivit är lika bra som The Road skulle han också vara värd priset. Allra roligast skulle det nog vara om priset gick till Claudio Magris; essäkonsten är sorgligt eftersatt när det gäller priser och även i allmänhet, som du ju vet. :)

 3. Sedan vore det ju en intressant politisk kommentar om Amos Oz vann, med tanke på den rådande situationen mellan Sverige och Israel. Å ena sidan skulle det lyfta någon sorts vänskap mellan länderna, å andra sidan sympatiserar ju Oz knappast med den nuvarande israeliska regeringen.

 4. Det är pinsamt många på listan som jag inte hört talas om, och ett par som jag inte skulle klara av att uttala. Jag har i alla fall läst minst en bok av nio stycken på listan, och flera böcker av de flesta av de nio. Av princip tycker jag att Salman Rushdie ska få nobelpriset, eftersom det skulle glädja prästerskapet i Iran, och de verkar ha det så tråkigt. ;)

  1. Nå, jag är kanske inget fan av provokationer på det sättet, men baserat på vad jag läst och hört om Salman Rushdie så verkar han förtjäna priset för sina litterära förtjänster. The Satanic Verses står i bokhyllan i väntan på att bli läst.

   Men den politiska aspekten är intressant. Svenska akademien har väl egentligen ingen politisk agenda vilket gör att det blir diskussion när en politisk författare får priset (”kommunistkramaren” Harold Pinter i färskt åminne). Författarna borde ju dock kunna få priset för sin litterära förmåga snarare en deras politiska (vilket förstås måste vara så Svenska akademien resonerar, men det är inte nödvändigtvis så deras kritiker tänker). Det kanske förtjänar ett eget inlägg någon gång…

  1. Pinsamt nog känner jag inte till Ismail Kadare alls och jag har inte läst något av Herta Müller. Har du några tips på bra ingångsböcker till de båda författarskapen?

 5. Den döda arméns general, Kadares debutbok gjorde mig intresserad. Sen har jag läst fler av honom också, men den första stack ut rejält och lämnade ett avtryck hos mig. Jag ryser lite när jag tänker på den nu. Den kröp under skinnet.
  Hjärtdjur av Herta Müller läste jag nyss i Lyrans noblesser jordenruntutmaning. Müller var en helt ny bekantskap som jag blev fascinerad av, boken gick både att förstå och inte. Annorlunda. Kröp också under skinnet faktiskt.
  Allas smak är olika men gör gärna ett försök!

  1. Tack! Visst är allas smak olika, men jag bangar inte för att läsa böcker som visar sig passa mig dåligt. De kan ha andra värdet och jag kan ju uppskatta ett litterärt värde ändå. Jag ska ta och kolla upp de böcker du nämner så får vi hoppas att de passar i alla fall. :)

 6. Jag rekommenderar varmt Ko Un till den som inte läst honom. Och den underbara Margaret Atwood får ingen missa. Där rekommenderar jag varmt ”Oryx & Crake” och ”The Robber Bride”.

  Joyce Carol Oates snackas det alltid så mycket om, om att ”det borde vara dags nu…” Nå, det finns förstås precis lika bra författare annorstädes, men de har konstiga namn och skriver varken på engelska eller på svenska, och alltså läses de inte. Om bara folk kunde fatta att det fins andra böcker som också är bra… Jaja, nu får jag sluta raljera.

  1. Jag läser faktiskt Ko Un nu och jag tilltalas verkligen av honom.

   Angående Joyce Carol Oates och författare från andra delar av världen stämmer det förstås att Joyce Carol Oates inte nödvändigtvis är bäst eller ens unik i jämförelse med hela världens samlade litteraturskatt, men jag tycker nog att hennes namn i nobelprissammanhang är välförtjänt alldeles oavsett övriga författande förmågor. Det är också sant att folk borde vidga sina vyer ytterligare, jag gör mitt bästa för att bredda min läsning. :)

 7. Nu har jag även läst en bok av Ko Un (och vidhåller att han borde få priset som delas ut idag) och en del av Claudio Magris I Blindo (som jag tyvärr måste ta paus i för mer akut läsning). Har även skaffat en bok av Antoni Tabucchi som verkade rätt intressant.

  Dessutom har Ladbrokes lista förändrats en del sedan jag skrev mitt inlägg, en del författare har tillkommit, andra strukits och flera har ändrats odds på. Ismail Kadare har dykt upp och verkar vara en intressant prick som jag borde läsa, till exempel.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!