Att skriva historiska romaner

Som jag skrev i ett tidigare inlägg har jag anmält mig och blivit antagen till sommarkursen Att skriva historiska romaner, 15 hp, vid Växjö Universitet. Fredagen den trettonde var den första av två träffar på kursen och då fick vi en introduktion till vad den egentligen handlar om.

Kursen går ut på att på ett medvetet sätt använda historia i sitt kreativa skrivande. Det betyder inte att man måste skriva romaner som är helt historiskt autentiska, tvärtom – den konstnärliga friheten påpekades gång på gång. Man kan med andra ord göra det mesta så länge man använder historia (och historia kan vara igår) och gör det på ett medvetet sätt. Alternativhistoria, mytologisk histora och liknande mer intressanta former är tillåtna.

Under kursens gång ska vi producera en del text, dels en rapport om hur vi individuellt tänker använda historia i vår skönlitterära text på max 10 sidor där vi ska använda andra verk som exempel, dels en skönlitterär text (novell eller romanbörjan) på 10-20 sidor, dels en skrivardagbok om hur vårt skrivande fungerar. Det är med andra ord lite text som ska produceras, men det ska nog gå bra.

Mitt enda problem (än så länge) är som vanligt att välja vad jag ska skriva. Jag har massvis med idéer. Tidsreseäventyr likt Tim Powers The Anubis Gates, alternativhistoria likt Philip Roths The Plot Against America, låtsasfaktatexter likt Jorge Luis Borges Ficciones, den ”verkliga” historiens om en känd person är bara några av grejerna jag funderar på. Och om jag väl väljer det, så måste jag välja på vilket sätt historien ska användas och två verk som illustrerar det. Och jag måste välja snart, första inlämningsuppgiften ska vara inne den 27 juni. Det är nog egentligen ingen fara, men jag är bra på att oroa mig.

Jag är i alla fall jättenöjd med att vara anmäld till kursen och ser fram emot att genomföra den. Kursen verkar vettig och om arbetsformen fungerar ska det sporra och inte sätta käppar i hjulet och en sporre är precis vad jag behöver.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Det låter grymt. Man kanske borde hålla ögonen öppna för kurser som har med kreativt skrivande att göra i framtiden.

  2. Växjö universitet har en hel del sådant, bland annat ett fyraårigt program om kreativt skrivande. Jag tänker hålla utkik i framtiden om den här kursen visar sig vara bra.

  3. Som lärare så borde jag kunna läsa en del balla sommarkurser i framtiden. Den här låter synnerligen intressant. Jag hoppas bara att du fortsätter att berätta om den och att du har roligt i ditt skrivande, även om det är utmanande.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!