Gissa författaren, Nobelpris 2007

Idag klockan 13 kommer Svenska akademien att berätta vem som är årets vinnare av Nobels litteraturpris. Enligt Ladbrokes* ligger Philip Roth bäst till, tätt följd av Claudio Magris, Les Murray och Thomas Tranströmer. Jag skäms lite över hur dålig koll jag har på de nämnda författarna. Philip Roth och Thomas Tranströmer har jag lite koll på, och jag har inte läst något av någon av dem (än). Min favorit, och om trenden håller i sig även Svenska Akademiens, torde vara Amos Oz.

Trenden? Ja, 2005 vann Harold Pinter och det blev en väldig politisk diskussion om motivet med att ge honom priset. 2006 vann Orhan Pamuk och även där diskuterades politiska motiv, men i det senare fallet var det betydligt mer accepterat. Således borde Amos Oz vinna i år, om Svenska akademien satsar på tre raka. Amos Oz är högaktuell med Hur man botar en fanatiker och har tidigare skrivit flera böcker om att växa upp i Jerusalem med en evig konflikt runt hörnet. Och konflikten är högaktuell, har visserligen varit det ett tag också, så det verkar inte orimligt. Det är åtminstone där jag skulle satsa mina pengar och det skulle ge en utdelning på tio gånger pengarna.

Som joker håller jag Joyce Carol Oates med den enda motiveringen att det kanske är dags för en kvinna igen, jag har inte läst något av henne heller, men hon verkar kompetent och jag ska läsa något snart. Även Oates ger tio gånger pengarna.

En reflektion över listan hos Ladbrokes är hur dålig koll jag måste ha som inte har hört talas om ens en bråkdel av författarna. Av de 52 namnen är det 14 stycken vars namn jag känner igen. Det är pinsamt för en som säger sig vara intresserad av pretantiös litteratur. Jag antar att jag borde spara listan och beta av dem lagom till nästa år då samma lista lär dras upp igen.

* Siffrorna är från tisdagen den 9/10. Oddsen och placeringarna har sedan artikel skrevs ändrats.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Jag vet inte, de tog visst ner listan efter att man inte fick lägga fler bud. Jag har alldeles för dålig koll på henne, men jag är verkligen sugen på att läsa något av henne och om du rekommenderar Doris Lessing så är det ännu ett skäl. :)

  2. Böckerna om ”Katter” det finns fler.
    ”Den goda terroristen” och ”Den femte sanningen”. Något att bita i.

  3. Jag minns inte Lessing från listan så hon låg säkert inte över 40-50 gånger pengarna (utanför top 20 eller så) i alla fall.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!