Att läsa nobelpristagare

Av någon anledning lägger jag rätt stor vikt vid Nobelpriset i litteratur. Jag tycker det är uppfriskande med ett snobbigt pris som lyfter fram bra författare som borde varit mer världskända än vad de är (mycket på grund av likriktningen inom populärlitteraturen). Det känns trots allt som att Svenska akademien vet lite bättre än oss andra, och jag gillar det.

Jag hoppas att jag får möjlighet att läsa alla, eller åtminstone de flesta nobelprisvinnarna någon gång, och jag jobbar sakta men säkert på det. I kronologisk ordning har jag läst följande vinnare (vinståret inom parentes):

Med lite snabb huvudräkning får jag det till 12 pristagare av 104. Inte så bra statistik skulle man kunna tycka, men å andra sidan är jag bara i början av mitt projekt och som man kan se i min bokhylla står många av författarna där, och ännu fler är på min önskelista.

Vilka av de jag inte läst ännu är jag mest sugen på att utforska? Det är inte en helt lätt fråga för det finns vansinnigt många intressanta författare att välja på. De – och här kommer ett mycket godtyckligt tal – fem författare (och verk) som jag främst blivit intresserad av är följande:

 • Thomas Mann (1929), Buddenbrooks. Jag vet inte riktigt varför, men den har verkligen växt till en bok jag vill läsa, och det mycket snart.
 • Luigi Pirandello (1934), Sex roller söker en författare. Det här ska vara ett märkligt drama – jag läser för få dramer – som jag tror kommer tilltala mig.
 • Albert Camus (1957), egentligen vilken som helst. Jag tror nämligen att Camus är en sådan jag bara borde läsa något av, nästan oavsett vad. Främligen, Pesten eller Myten om Sisyfos ligger väl närmast till hands.
 • Heinrich Böll (1972), Doktor Murkes samlade tystnad. Wow, den här boken har – någonstans – den ballaste sammanfattningen jag hört. Någon som samlar på radiostationernas tystnad. Hoppas bara att den lever upp till mina förväntningar när jag väl får tag i den.
 • José Saramago (1998), Blindhet. Filmen var ball och historien/världen som byggs upp är väldigt intressant. Jag undrar vad boken gör av det.

Fler tips på vad jag bör läsa av de olika nobelpristagarna mottages förstås tacksamt, men efter detta navelskåderi misstänker jag att ni är trötta på ämnet. Snart tänkte jag dessutom återkomma med en artikel om att läsa sådana som ännu inte blivit nobelpristagare. Skoj, eller hur?

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

19 Comments

  1. Jag köpte precis Skattsökaren och ska väl ta mig an den vad det lider. Afrikanen hade vi som kurslitteratur, men av flera anledningar blev den inte riktigt läst. Jag är dock fortfarande lite intresserad av den tack vare diskussionen.

 1. Jag såg att jag bara hade läst en pristagare mer än du, vilket är rätt dåligt med tanke på de extra år jag har haft på mig. :) Men våra listor är rätt olika. Några rekommendationer: Hermann Hesse – Glaspärlespelet, Pär Lagerkvist – Dvärgen och Onda sagor, Eyvind Johnson – Livsdagen lång. Och Sex roller söker en författare är rätt ball, ja.

  1. Ja, uschalingen, det får du råda bot på! ;-) Vilka är det du läst då, förutom de du tipsar om? Både Hesse och Lagerkvist står precis efter plats fem på listan. Eyvind Johnson borde jag läsa (och ha läst) men de jag hittills fått presenterade för mig – Strändernas svall och Drömmar om rosor och eld – har inte lockat mig nämnvärt (den tidigare har lockat mig mer än den senare, förvisso). Livsdagen lång ska jag kolla upp och se om den verkar passa mig bättre. Tack för tipsen!

  2. Jag har läst Selma Lagerlöf, Knut Hamsun, Luigi Pirandello, Samuel Beckett, Harry Martinson, Gabriel García Márquez, JM Coetzee, Orhan Pamuk och JMG LeClezio, förutom de jag nämnde ovan. Om man inte räknar med enstaka dikter av Heidenstam, Karlfeldt och sådana.

   Jag har läst Strändernas svall också, men den tilltalade mig inte sådär våldsamt. Det var rätt länge sedan, dock.

  3. Jag gillar Eyvind Johnsons självbiografiska tetralogi: Nu var det 1914, Se dig inte om, Här har du ditt liv, Slutspel i ungdomsåren. Välskrivna ungdoms- och norrlandsskildringar.

   I övrigt är väl Hermann Hesse en klassisk författare-för-unga-män?

 2. Jag är mycket förtjust i Selmas ”Jerusalem” (en klass bättre än hennes övriga romaner) och Pär Lagerkvists ”Barabbas”. Hemingways ”Den gamle och havet” och Steinbecks ”Öster om Eden” är andra favoriter. Den du absolut inte ska missa är Imre Kertész’ ”Mannen utan öde”. Jag har läst 19 pristagare (fast av några endast korta noveller) och jag planerar att läsa alla :-) Samtidigt vill jag gärna ha läst någon INNAN denne får priset.

 3. Utöver sådant du redan läst har jag inte stött på så mycket som jag verkligen rekommenderar. George Bernard Shaw och Ernest Hemingway är läsvärda, men samtidigt har den senare av dem skrivit ett par kassa romaner också (typ The Sun Also Rises och A Farewell to Arms), så det är svårt att veta på förhand. :)

  1. Egentligen oavsett man läser är det ju lite av ett lotteri. Visst kan jag känna hyffsat på förhand vad jag tror jag kommer uppskatta, men det är inte alltid det fungerar. Angående Hemingway och många av de andra ”klassikerna” är det ju inte främst för att få en bra läsupplevelse jag läser, utan för att bilda mig och bilda mig en uppfattning om de som anses vara stora namn, så lite skit får man räkna med. Magkänslan säger dock att The Old Man and the Sea borde passa mig rätt bra.

 4. Jag kan rekommendera Buddenbrooks, utan att ha last hela boken (men val ett kapitel). Sjukt mustigt sprak (med valdigt manga adjektiv) som nog gor sig valdigt bra pa tyska och som gor sig bra pa svenska ocksa om man ar beredd pa att det ar maktigt (i matig betydelse) som en porterstek. Min lillasyster (som var 15 vid tillfallet, och autist) laste den med stor behallning.

 5. Ackerfors! En gammal kulturvetare, det minns jag. Vad gäller nobelpriset är det förstås svårt att respektera en institution som aldrig gett litteraturpriset till Sture Dahlström… okej då, men han är jävligt bra. Vad gäller Hemingway är förstås Den gamle och havet överskattad, om än ganska fin. För allmänbildningens skull är det i så fall roligare att läsa En fest för livet, hans självbiografiska bok där han hänger med Gertrud Stein, denna fantastiska dynamittant.

  Någon tipsade om Hesse såg jag. Där har du ett skitbra tips. Alla älskade Stäppvargen som sjuttonåring, men idag skulle jag nog snarare tipsa om Siddharta.

  Du som gillar kultur kanske gillar vår fina judelista?

  1. Jag gillar er judelista, men nu har jag ju 45 inlägg att läsa, och den tiden borde jag lägga på annat. Fan!

  2. Jomenvisst serru, tjenare!

   En fest för livet, säger du? Det låter spontant intressant, även om jag är lite lätt trött på självbiografier efter att precis gått igenom självbiografikursen i Litteraturvetenskap 2. :)

   Angående judelistan verkar den rätt ball. Har en del att läsa ikapp, inser jag dock. Jag menar: något som nämner Pissarro, Mark Spitz och Sarah Michelle Gellar i samma andetag kan inte vara dåligt. :)

  3. Nej, en sådan lista kan inte vara dålig! Det tar nog inte så lång tid att läsa ikapp, och jag tror (hoppas) det kan vara värt det…

   Ett annat litteraturtips förresten – skandal att han inte fått nobelpriset – är förstås Jorge Luis Borges. Vissa av hans noveller är inget annat än fantastiska, särskilt Tlön, Uqbar, Orbis Tertius. Ett måste.

  4. Jag har skummat lite och det verkar lovande, även om jag överväger att bli upprörd över att inte Paul Auster hamnar högre upp på er lista.

   Angående Borges har jag ju läst Fiktioner och gillade den som synes mycket. Det finns en rad författare som nog borde förärats den, på rak arm, förutom Borges, Graham Greene.

  5. Gah! Eran jävla judelista fick mig att bränna vid smöret.

   Men det är fan sant. Judar är bäst i världen. Vad skulle vi göra utan dem? Vi skulle vara tvungna att, jag vet inte, alstra våra egna storslagna intellektuella. Och ta ansvar själva, istället för att skylla ifrån oss, när vi inte trivs med samhället.

   Jag ska med stort intresse följa er lista. Jag har några personliga favoritjudar, och jag kommer att bli mycket upprörd om de inte dyker upp i top 45.

  6. Roligt att höra! Det finns mycket smör men inte många judelistor, så det är lugnt.

   Jag håller förstås helt med dig vad gäller dina åsikter om judarna. Man får inte glömma att det finns många vanliga judar också, som är precis som du och jag, och inte intellektuella genier. Men det är svårt att inte vara fördomsfull när det kommer till detta lilla folk som alstrat så många fantastiska figurer.

   Ser fram emot uppskattande/upprörda kommentarer när dina favoriter dyker/inte dyker upp!

 6. Svante:
  Haha. Tack. Men ärligt, vad är det du menar att du borde lägga tid på istället för att läsa (och kanske till och med lära) om framstående judar? Jag har svårt att se nåt mer vettigt att lägga tiden på. Hoppas du följer fortsättningen av listan!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!