Casanova: Luxuria

Serie: Casanova
Originaltitel: Casanova, Book One: Luxuria
Manusörfattare: Matt Fraction
Tecknare: Gabriel Bá
Utgivningsår: 2008
Tryckår: 2008
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 144
Förlag: Image Comics
ISBN: 978-1-58240-897-8

Casanova Quinns familj är inte riktigt som andra familjer. Hans pappa styr världens mäktigaste organisation, E.M.P.I.R.E., vars uppgift är att med militära medel upprätthålla lag och ordning i samhället. Hans syster Zephyr är organisationens främsta agent som för tillfället undersöker störningar i förhållandet mellan tid och rum. Casanova själv finner sig som dubbelagent både för E.M.P.I.R.E. och för deras motståndare W.A.S.T.E., men egentligen är han bara sin egen vars främsta mål är att systematiskt bryta allt det hans pappa står för.

Vi befinner oss i en framtid eller alternativ nutid där stora delar av befolkningen ersatts av robotar, styrda av program med mänskligt, anpassat, beteende. Vi stöter på flygande kasinon, lönnmördare vars täckmantel är en popgrupp och en stam infödingar som egentligen är supersmarta och högteknologiska, samt mycket mycket mer. Balla saker radas på varandra i en strid ström och det är nästan så att det blir för mycket, men bara nästan. Historien som binder ihop alla coola idéer är knappast mästerlig, men den fungerar och bjuder på en hel del lustigheter. Jag skrattade faktiskt högt vid ett flertal tillfällen.

Teckningsstilen känner vi kanske främst igen från The Umbrella Academy: Apocalypse Suite, även om Gabriel Bá här inte är riktigt lika perfekt i sin stil. Det är fortfarande snyggt och jag gillar att Casanova: Luxuria helt är ritad i tre färger: svart, vitt och grön. Man behöver inte mycket fler färger än så.

Casanova: Luxuria bådar gott inför framtiden. Jag både hoppas och tror att Matt Fraction kan slipa på sitt berättande så att historien blir ännu bättre utan att för den sakens skull förlora allt det häftiga. Vad beträffar albumet jag håller i handen får det en svag fyra: långt ifrån perfekt, men mycket underhållning så länge den varade.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

  1. Ja, Casanova förkroppsligar i mycket anledningen att jag läser serier: coola idéer (som inte skulle förekomma i knappt något annat medium) och snygga bilder, men inte nödvändigtvis ett fantastiskt manus som helhet. Sedan är jag inte så förtjust i den begränsade färgskalan. Jag tycker Bá gör bättre ifrån sig i Umbrella Academy.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!