XIII

Tillverkare: Ubisoft Paris
Utgivare:Ubisoft
Plattform:PC
År:2003

XIII (tretton) är en förstapersonsshooter med cell-shadinggrafik, baserad på den belgiska serien med samma namn.

I XIII tar man rollen som en agent som vaknar upp med minnesförlust och en mystisk tatuering på sin axel – XIII. Han upptäcker snart att han är mål för både lönnmördaren ”The Mongoose” och FBI. De senare söker sätta dit huvudpersonen för mordet på USAs president.

Handlingen är rätt sympatiskt. Det är roligt med minnesförlust och sökande efter att få tillbaka sina minnen. Det är förstås inte lika raffinerat som guldklimpen Planescape: Torment, men det är i vilket fall ett ärligt och lyckat försök.

Spelet är en rätt ordinär shooter i övrigt, det är dock den speciella grafik tillsammans med historien som gör spelet. Grafiken är så kallad cell-shading, en teknik som gör att spelet får ett målat serietidningsutseende. Det är en häftig teknik som används alldeles för lite. I XIII som är baserat på en serietidning passar det mer än utmärkt.

XIII är ett trevligt tidsfördriv. Definitivt inte det bästa spelet jag spelat, men det var mer än godkänt. Den speciella tekniken och den sköna storyn gör att jag verkligen kan rekommendera XIII som ett tidsfördriv någon långsam helg. Speciellt nu när det finns i budgetversion i butikerna.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Ett klart härligt spel detta, hade många trevliga timmar spelandes det. Tycker dock det är synd att uppföljaren nog aldrig blir av, skulle gärna se fortsättningen på storyn.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!