Little Big Adventure 2

Utvecklare: Adeline software
Utgivare: Activision
Utgivningsår: 1997

Little Big Adventure 2 är ett gammalt äventyrsspel jag hade mycket roligt med för en herrans massa år sen. Det är dessutom uppföljaren till det ännu äldre (duh) äventyrsspelet Little Big Adventure.
Den stora frågan är förstås om spelet håller nio år senare och om det är lika roligt som jag minns det.

Det hela börjar med att Dino-Fly skadas av blixten. Twinsen måste finna ett botemedel åt honom, men botemedlet finns på en annan ö. En förskräcklig storm hindrar all trafik mellan öarna och Twinsen tar sig an uppdraget att se till så att The Weather Wizard reder ut stormen.
Det är förstås lättare sagt än gjort och Twinsen leds vidare på ett äventyr där han måste rädda Twinsun (deras hemplanet) och dess barn från elaka utomjordingar.

Historiens största nackdel är väl egentligen att den kan te sig barnslig för en utomstående, men när man väl satt sig in i Little Big Adventure 2 finns inget av den barnsliga historien kvar. Det är snarare en ganska mörk handling som spelas upp för en.

Även grafiken ser barnslig ut, det är inte så mycket att hymla om. Den passar dock spelet väldigt bra och gör spelet tillgängligt för alla åldrar, vilket kan vara skojigt.
Grafiken lyckades dock snedtända första gången jag skulle starta spelet på Windows XP, men botemedlet finns på The Magicball Net (LBA2 saknar egen hemsida och ingen supportar längre spelet annat än den stabila fanbasen som finns på The Magicball Net).
Men jag vet inte, när spelet kom (och ett bra tag därefter, förvisso) var spelet riktigt snyggt. 2006 håller det inte riktigt, men det blir visserligen aldrig så hemskt att man inte står ut.

En av spelets större fördelar är ljudet. Röster och ljudeffekter är väldigt bra och passar ypperligt i de flesta fallen. Ännu bättre är musiken som är komponerad av Philipe Vachey (även kompositören till musiken i Alone in the dark-spelen). Den är inte bara bra anpassad till spelen utan även utmärkt att lyssna på utan att spela spelet. Musiken är helt enkelt bland den bästa spelmusik jag hört.

Kontrollerna är till en början rätt klumpiga, men efter ett tag bör det inte vara några problem att hantera dem på ett någorlunda smidigt sätt.

Som äventyrsspel är Little Big Adventure 2 utmärkt. Spelet är svårt, men inte för svårt. Pusslen är utmanande och eftersom man faktiskt kan förlora i det här spelet (till skillnad från LucasArts äventyrsspel) blir det extra spännande och utmanande.

Ja, jag gillar fortfarande Little Big Adventure 2. Jag håller det troligen som det bästa äventyrsspel jag spelat och jag tycker nog att samtliga ska försöka att spela igenom spelet åtminstone en gång.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!