Knights of the Old Republic 2

Tillverkare: Obsidian Entertainment
Utgivare: Lucasarts

För ett par år sedan (oj, vad tiden går fort) satt jag och förundrades över Lucasarts senaste skapelse, det underbara Knights of the old republic. Spelet tog mig med storm med snygg grafik och u-u-u-underbar handling. Kunde uppföljaren komma upp i samma klass?
Det var med en enorm förväntan jag satte mig ned för att spela igenom spelet och 30 effektiva speltimmar senare var jag klar.
Här följer domen.

Knights of the old republic 2 (Kotor2) började likadant som föregångaren, en enkel rollpersonsgenerering där man fortfarande inte kunde välj att spela som något annat än människa. Störande, men acceptabelt. Mina drömmar om att få spela som Twi’lek får fortsätta vara drömmar antar jag.
Spelet tar sin början på gruvplaneten Peragus II där du vaknar upp. Det är tomt och… Gissa vad. Just det, minnesförlust, igen. Den här gången är dock minnesförlusten betydligt mildare.
Din uppgift blir att ta reda på vad du gör där och hur sjuttsingen du ska ta dig därifrån. Lättare sagt än gjort?
Precis som i föregångaren så är inledningen aptråkig. Det blir lätt så när man springer runt och bara hugger det som gör motstånd, fast utan ljussabeln då, annars hade det ju varit ballt.

När man väl kommer bort från Peragus II blir det hela mer spännande. Både handlingsmässigt och Star Wars-mässigt.
Jag måste dock säga att Kotor2 saknar de där ”gåshudsstunderna” som Kotor1 hade så gott om, vilket jag tycker är riktigt trist.

Kotor2 är väldigt likt ettan på många sätt. Du färdas runt galaxen i jakt efter något och du ska besöka X antal planeter. Även tekniken är densamma, så Kotor1-spelarna bör känna sig hemma snabbt. Gränssnittet är enkelt och överskådligt även om det ibland kan bli lite dumma kameravinklar, framförallt nära väggar.
Reglerna är desamma som ettans. Omgjorda Star Wars d20-reglern, med andra ord. De fungerar ypperligt i det här spelet. Nytt är sex prestige klasser som kan ge din rollperson mer variation. Ett bra initiativ.

Grafiken är något upphottad sedan föregångaren, men den känns inte mer krävande. Snygga effekter och underbara filmer.
Det som överraskade mig mest, även om jag vet att det inte borde överraska mig, var den utmärkta musiken. Flera gånger kom jag på mig själv med att bara sitta och njuta av musiken. Ett stort plus.

Likförbannat är jag besviken på spelet.
Missförstå mig rätt, det är ett jättejättebra spel på alla möjliga sätt, men det är inte i närheten av Kotor1. Att vara uppföljare till ett av de bästa spelen jag spelat är inte lätt, något som Kotor2 fick erfara.
Vill ni ha ett grymt bra spel, köp Knights of the old republic 2, men var beredda på att det inte är föregångaren.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

Första besöket?

På Ackerfors.se finns över 1 600 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Relaterat

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!