Baldur’s Gate II: Shadows of Amn

Tillverkare: BioWare
Utgivare: Interplay och Black Isle Studios
Plattform: PC
År: 2000

Baldur’s Gate II: Shadows of Amn är naturligtvis uppföljaren till klassikern Baldur’s Gate som 1998 återuppväckte datorrollspelsgenren på riktigt.

Händelserna tar vid strax efter slutet på Baldur’s Gate. Huvudpersonen finner sig fängslad på ett märkligt ställe där hon blir experimenterad på av en uppenbart tokig magiker. Vid ett anfall mot komplexet lyckas huvudpersonen smita med hjälp av barndomskamraten Imoen. Det är där du som spelare tar över.

Din första uppgift blir att ta dig ut ur de här märkliga fängelsehålorna, väl utanför blir den tokiga magikern och Imoen fängslade och ditt uppdrag blir att finna dem, kanske av oro för Imoen eller för hämndbegär.

Världen som finns att upptäcka är stor, om än inte lika stor som den till Baldur’s Gate. I Baldur’s Gate II är platserna mer centrerade runt platserna där saker händer vilket gör att inga kartor känns tomma eller onödiga. Handlingen är även den bra och man kan välja på att göra många sidouppdrag eller att bara följa huvudspåret. Oavsett vilket finns det mycket att göra och många spännande timmar väntar. Det kan vara värt att spela igenom spelet bara för att få uppleva handlingen.

Gränssnittet är det sedvanliga. Tredjepersonsvy där man får peka och klicka bäst man kan. Funktionellt men inte extravagant. Grafiken är rejält upphottad från tidigare spel i serien, men med dagens mått mätt är det förstås rätt mediokert. Som i fallet Planescape: Torment är det knappast för grafiken man spelar spelet.

Baldur’s Gate II: Shadows of Amn känns som ett givet spel för de som spelade och uppskattade Baldur’s Gate, eller för den delen de som någonsin spelat ett datorrollspel och uppskattat det. Det är inte lika charmigt som föregångaren men är som spel betraktat mycket bättre. Ett givet köp nu, speciellt när det finns samlingsboxar med alla Baldur’s Gate-spel för ungefär 150 spänn.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!