Äcklet

Originaltitel: La nausée
Författare: Jean-Paul Sartre
Översättare: Eva Alexanderson
Utgivningsår: 1938
Tryckår: 2005
Originalspråk: Franska
Sidantal: 208
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 91-0-010909-6

Äcklet är en roman om en man som förlorat tron på livet och mänskligheten och drabbas av ett äckel vid tanken på det.

Antoine Roquentin har levt ett händelserikt liv trots att det bara pågått 30 år. Därför har han slagit sig ned i hamnstaden Bouville för att ta det lite lugnt och avsluta sin historieavhandling.
Historien intresserar honom inte längre. Det förflutna är försvunnet och nuet tycks meningslöst. Han har insett vad livet egentligen är och det fyller honom med äckel. Ett äckel som gör det svårt att leva i Bouville.

Trots att Jean-Paul Sartre främst är känd för sina dramer (Inför lyckta dörrar, Flugorna) och sina filosofiksa arbeten så är Äcklet en mycket bra bok och med största sannorlikhet en klar knuff mot det nobelpris han vann 1964.
Språket är enkelt och rakt och det gör att Antoines redogörelse i Äcklet blir snarast en gullig lektion i misantropi. Man kan inte ta boken på riktigt allvar eftersom det är så överdrivet på många ställen. Det är troligen därför man klarar av att läsa boken. Det kan lätt bli för mycket när man avskyr.
Om det är ett medvetet val av Sartre så är han klart värd nobelpriset.

Äcklet är bra och tar inte jättelång tid att läsa. Jag tycker gott att man bör ta möjligheten att läsa den om man får den, även om den kan verka långrandig innan man kommit in ordentligt i den.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!