Om folkets röst

Jag är så trött på ”folkets röst”! I alla sammanhang ska ”folkets röst” smyga sig in och vara avgörande, men det visar sig förstås snart att folkets röst är sämre än alternativet. Nu låter det förstås som att jag tycker demokrati är dåligt, men det är inte nödvändigtvis det jag säger. Det är bra att välja vilka som ska styra landet (sen att de inte lyssnar (eller det kanske är just det de gör) är en annan sak).

Det finns en rad sammanhang där fenomenet återfinns och mitt inlägg gäller främst kultursammanhang. Rockbjörnen som delas ut av Aftonbladet är ett av alla exempel. Där prisas de med mest hängivna fans och det finns ingenting som säger att det har med vem som faktiskt varit bäst under året att göra. Eftersom man kan rösta en gång per dag handlar det inte ens om den som har mest fans utan de som kan uppvigla flest att rösta mest. Ett sådant pris är i mitt tycke värdelöst. Precis som Melodifestivalen, Eurovision Song Contest, Idol (och alla andra motsvarande program), Jerringpriset och gud vet vad det finns mer. Det är skillnad på att vara mest älskad och att vara bäst i sådana sammanhang.

Det är därför det är så skönt med pris där en jury utser vad som anses vara bäst och därför förtjänar pris. Jag blir liksom lite avslappnad när jag tänker på Nobelpriset i litteratur, Oscarsgalan (och Sveriges motsvarighet Guldbaggen (trots att de visade osedvanligt dålig smak i år)) och Polarpriset. I de fallen känns det att, även om man inte håller med, det är någon som har tänkt till för att dela ut priset och att den som får det i de flesta fallen förtjänar det. Så långt ifrån ett popularitetspris man kan komma och ändå värdefullt.

Så låt trenden vända! Lägg ner alla folkliga priser med omröstningar och låt de som vet vad man ska värdesätta ta beslut om vilka som ska prisas. Det låter elitistiskt, men det handlar snarare om rättvisa. När folket blandas in så handlar det om att synas och vara spridd. Etablerade artister i Melodifestivalen har en fördel framför okända. Tvärtom är det med nobelpriset i litteratur där ledamöterna läser och sätter sig in i hela författarskap för att kunna jämföra kandidaterna på en rättvis nivå.

Nej, jag slipper gärna folkets röst i framtiden. Det finns nog med popularitetstävlingar ändå…

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Ja. Om inte annat kan man ju använda argumentet att det som folket älskar (och därmed konsumerar) prisas ändå, rent ekonomiskt.

  2. Att låta ”de som vet vad man ska värdesätta” ta besluten låter lite hemsk, för vem bestämmer vilka som vet och vad vet och värdesätter de?
    Har en del aversion mot sånna som jobbar med att veta bäst, men samtidigt har jag inte heller nåt förtroende för folkets röst (eftersom jag, precis som alla andra, vet bäst :P ).
    Ska jag vara helt ärlig tänker jag dock inte för ofta på hur mycke jobb en jury lägger ner på att kunna motivera sina beslut. Så tack för den tankeställaren. :)
    Så framåt för objektiva och välgrundade värderingar.
    Telefonröster borde iofs funka om man bara filtrerar bort alla samtal som börjar med ”iiiiiiiiiiiiiiiiiiiih fan va snygg han är”.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!