Vad är konst?

Originaltitel: Vad är konst? och 100 andra jätteviktiga frågor
Författare: Ernst Billgren
Utgivningsår: 2008
Tryckår: 2008
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 117 står det, men jag skulle tippa på drygt det dubbla…
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
ISBN: 978-91-976680-8-8

Vad är konst? Den frågan besvarar Ernst Billgren hela två gånger i sin nya bok med frågor och svar om allt som kan röra konst och konstnärer. När man läser boken, pärm till pärm, så är det inte helt klart vem den riktar sig till även om jag utan problem låter mig träffas och ryckas med i Ernst Billgrens frågestund. Det kanske är en av bokens styrkor: att den kan rikta sig till alla oavsett om man gillar, skapar eller inte förstår sig på konst. Inte för att han svarar något begripligt eller konkret, men det är kanske inte mening heller. Det är mycket personliga svar som ges och ofta handlar det om generella råd som ”tänk inte för mycket”, ”alla ser och tycker inte samma sak” och ”satsa inte på att bli känd efter din död”.

Språkbruket är även det mycket personligt, vilket förstås är hela poängen. Ernst Billgren vill ge sin version av vad konst är och bjuda upp till någon form av dialog med läsaren (redan i förordet skriver han ”[s]kulle jag trots allt ändå ha fel i något av mina svar vore jag tacksam för det rätta svaret. Sänd det till [e-post]. Hittelön utlovas.”) vilket gör det hela till trevlig och trivsam läsning. Fort går det dessutom också, med luftig layout och ensidessvar kan man säkert läsa igenom boken på under en timme, så det handlar verkligen om en expressintroduktion till konstens förlovade värld.

Borde jag som konstvetare känna mig indignerad? Nej, svaren är förstås inga sanningar och boken löser inte gåtan om vad konst är eller bör vara och inte ens författaren själv inbillar sig det. De många goda råden hjälper förvisso mig att öppna ögonen för ett och annat, men min utbildning känns inte meningslös bara för att jag läst igenom Vad är konst?. I egenskap av konstnär (om jag nu hade varit sådan) skulle jag funnit många tips på hur jag ska hitta vägen till min konst och mitt skapande, saker som alls inte är självklara när man väl är inne i sin skapande process. Som oförstående (vilket jag kanske till viss del är trots utbildning) hade jag kanske blivit mer insiktsfull om än inte mer förstående för konsten i allmänhet.

Jag tycker att Ernst Billgren, genom att tala till alla – vilket sällan brukar vara en bra idé – ändå lyckas skriva en mycket trivsam och i mitt tycke mycket användbar liten bok. Kanske glömmer jag snart bort tipsen, men lyckligtvis är Vad är konst? så pass välskriven att jag inte ångrar att jag läste igenom den för fem öre.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

    1. Det kan du nog få göra.

      Ja, han är ball. Det är inget fel i att kommersialisera sig så länge det är bra, schysst och kanske inte har vinst som högsta prioritet.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!