6 miljoner sätt att jaga en älg på

Originaltitel: 6 miljoner sätt att jaga en älg på
Författare: Tony Ernst
Utgivningsår: 2008
Tryckår: 2008
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 304
Förlag: Reverb
ISBN: 978-91-85697-19-9

Ungefär samtidigt, eller strax innan, Piraterna släpptes kom en annan bok med samma tema och den kryptiska titeln 6 miljoner sätt att jaga en älg på. Musikjournalisten Tony Ernst försöker här att sprida lite ljus över vad fildelning är, vad den får för konsekvenser, vad folk tycker om den och hur man ska lyckas lösa problemen – fånga älgen. Den stora skillnaden mellan de två böckerna är deras något skilda fokus; Piraterna fokuserar på The Pirate Bay medan 6 miljoner sätt att jaga en älg på är inriktad på musikbranschen främst.

Det som jag tycker är intressantast och som kanske gör 6 miljoner sätt att jaga en älg på till en något starkare bok är tilltalet. Där Piraterna till stor del försöker göra ett väldigt seriöst intryck är den här boken mycket mer personlig. Tony Ernst har ett tilltal jag uppskattar och hans snudd på raljanta utläggningar om de båda extremernas tjockskallighet är mycket underhållande. I stora drag är det främst så, 6 miljoner sätt att jaga en älg på är underhållande läsning samtidigt som den undersöker fildelningsproblemet.

I boken är det en rad intervjuer med branschfolk, politiker, pirater och artister. Det är ett rätt trevligt tilltag, men det känns lite slappt att använda i princip, med några undantag, samma intervju till alla personer. Om övriga boken känns superpersonlig så är intervjuerna nästan tvärtom. Jag tror dock att idén var bra för han har lyckats intervjua intressanta personer (oavsett vad man tycker om dem) som Petter, Rasmus Fleischer (flitig fildelningsdebattör) och Horace Engdahl för att nämna ett fåtal.

6 miljoner sätt att jaga en älg på och Piraterna är lika varandra och det är förmodligen bara smaksaker samt personligt intresse som avgör vilken man gillar bäst. Jag tycker dock 6 miljoner sätt att jaga en älg på är en skönare och mer intressant bok att läsa. Båda lyckas de på ett tillfredsställande sätt klargöra vad debatten handlar om, även om ingen ger några konkreta svar på något annat.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!