Om att svara på frågor om kultur

På listan över storslagna drömmar man gärna berättar om ligger följande dröm förmodligen långt ned. Det spelar dock inte särskilt stor roll, alldagligheten i det som komma skall är fantastisk i sig, och idén är inte så tokig den heller. Nåväl.

Jag drömde att jag startade en ny blogg.

Det är sant, hur trivialt det än må låta. Bloggen hade ett tema också: Jag svarar på läsarnas frågor om kultur.

Låt mig utveckla det hela. Tanken var att läsarna fick ställa frågor till mig om kultur, antingen i allmänhet eller om specifika delar av det något breda temat. Jag kan tänka mig att bloggen och frågorna till viss del lät sig inspireras av Ernst Billgrens Vad är konst? även om jag inte gjorde en lika ödmjuk avgränsning. De kunde liknas vid frågeställningar till tentor eller uppsatser och tanken var att jag skulle svara med en essä på ämnet. Jag minns inga frågor från drömmen, men det verkade gå riktigt bra, mest för att jag där hade möjligheten att vara bortomvärldsligt bildad i allt som kan tänkas rymmas i frågorna, och det kändes som en rolig grej.

Jag lovar inte att jag kan leverera vassa, smarta och tänkvärda svar på alla tänkbara frågor, men har ni någon fråga (i häradet kring kultur/populärkultur/samtid vad det nu innebär) ni tycker att det vore intressant om jag tänkte kring och skrev om är jag förstås idel öra och ni är välkomna att kontakta mig så ska vi se vad jag kan göra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Skulle du kunna svara på frågor kring en potentiell samtid? Jag har nyligen läst Toffs bok, en framtidsroman av Kalle Dixelius, och undrar om dess sannolikhet. Har du läst boken och har möjlighet att uttrycka dig i frågan? Du behöver givetvis inte svara. Jag är främst nyfiken på grund av min egen okunskap.

    1. Roligt tema, det skulle jag definitivt kunna ge mig i kast med! Jag skrev min C-uppsats i litteraturvetenskap om den och Jersilds ”Efter floden”. Det blev visserligen ingen vidare uppsats, men jag är åtminstone inläst på den. Efter katastrofen är ett tema som ligger mig varmt om hjärtat dessutom. :)

    2. Vad roligt! Om saker och ting går enligt planerna kommer även jag att läsa litteraturvetenskap till hösten. Det ser jag fram emot. Några tips på andra tänkvärda dystopier mottages gärna. The Road av McCarthy har jag läst. Fantastisk, enligt min åsikt. Jag önskar bara att jag hade verktygen till att kunna analysera dessa verk till fullo. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!