The long walk to justice

Just nu sänder SVT en tio timmar lång föreställning, med många av världens populäraste artister. Föreställningen går under namnet Live 8 och arrangeras 20 år efter Live Aid-galan. Initiativtagaren är, då som nu, Bob Geldof, som har dedikerat sitt liv åt att göra något åt den otroliga fattigdomen som afrikas länder har.

På scenen återfinns bland andra Annie Lennox, Madonna, Pink Floyd, REM, Robbie Williams, Sting, Muse, Sheryl Crow, Green Day, Audioslave, Bon Jovi, Linkin Park, Barenaked Ladies, Bryan Adams, Björk, McFly, Pet Shop Boys och sist men inte minst, U2, som har gjort väldigt mycket för att bekämpa orättvisorna världen över.
Konserterna är i London, Paris, Berlin, Rom, Philadelphia, Tokyo och Moskva, bland annat. De sänds dessutom på redan nämnda SVT, men även på TV-kanaler världen över och på flera ställen på internet.

Galan är en reaktion för att de åtta mäktigaste männen (ja, de är alla män, tyvärr), som har ett möte i Edinburgh, Skottland, ska ta tag i den rådande situationen i Afrika. Framförallt är det tre punkter som världen hoppas på att de ska göra något åt.

 • Ändra reglerna för handeln. Det är uppenbart att de fattiga länderna inte kan tävla med ”stormakterna” med de rådande handelsreglerna som gynnar de rika. Gör om och gör rätt!
 • Avskriv skulderna. Afrikas länder har efter många lån fått oerhörda skulder jämtemot de rika länderna. Skulderna skrevs av för 18 länder men det är fortfarande mer än det dubbla kvar som behöver den hjälpen.
 • Bättre levnadsvillkor. Varje dag dör 30 000 människor i onödan, på grund av att de snedfördelade resurserna inte tillåter den vården som behövs. Bistånden måste bli större och genomföras på ett riktigt sätt.
 • Mycket har redan gjorts, men det är fortfarande en lång bit kvar på ”The long walk to justice”. Det är därför vi måste visa politikerna i Edinburgh att vi, folket som satte dem där de sitter, inte tillåter att de gör vad som helst med sin makt, utan måste se till att det blir någon ordning på den här snedvridna världen.
  Kan du ta dig till Edinburgh den sjätte juli så gör det. Även du måste bli en del av den här politiska manifestationen för att visa du bryr dig och att du vill göra din röst hörd, trots att det ibland kan kännas hopplöst.
  Och även om du inte kan ta dig till Edinburgh, visa vad du tycker genom att skriva på Live 8 list eller gör något av det andra som står på Live 8s lista över saker du kan göra.
  För min del, en biljett tur och retur kostar 13 000 och utöver det andra kostnader. Jag har helt enkelt inte råd, hur mycket jag än skulle vilja. Jag ska göra min röst hörd på andra sätt, bland annat genom att sprida ordet genom den här artikeln.

  Visa vad du tycker!
  Gör din röst hörd!

  Första besöket?

  På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

  Tyckte du att artikeln gav dig något?

  Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

  Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!