100 bästa låtarna jag hört, 1-5

Åh, vad jag drar ut på det. Ni måste tycka jag är oändligt jobbig som inte bara kan berätta hur listan ser ut från början. Det är nästan så att jag tycker att jag är jobbig. Fast till stor del har det varit roligt och nyttigt att tänka igenom vilka låtar jag gillar och varför. Så ärlig kan jag dock vara att trots att det dröjt drygt två veckor mellan första och sista inlägget på listan så satt jag i tre dagar i sträck och bara skrev på den. Det kändes bättre att bara få det gjort och inte skjuta på det, då hade det kanske aldrig blivit gjort.

81-100, 61-80, 41-60, 21-40, 11-20 och 6-10.

5. Beck – Lost Cause
Baby you’re a lost, baby you’re a lost
Baby you’re a lost cause

Beck är en väldigt märklig artist. Han har avgrundsdjupa lågmärken på sin musik, men ibland får han verkligen till det. Lost Cause är sjukt bra, så enkelt är det. Och ibland tror jag att det är jag som är den som sjungs om (återigen – jag är knappast ensam) och ibland tror jag att det är jag som ska sjunga den. Det är lite kluvet men det är också motiverat.

Texten är knappast av episka proportioner, tvärtom, på pappret är det en ganska enkel och nedtonad låt. Det är kanske därför jag gillar den så.

4. Stone Sour – Through Glass
So while you’re outside looking in
Describing what you see
Remember what you’re staring at is me

Stone Sour är som bekant de personerna i Slipknot som vågar visa sig utan mask. Ibland hör man ”arvet” från Slipknot (sångaren Corey Taylors karaktäristiska röst är icke att förglömma) men i Through Glass är allting väldigt lugnt och städat. En sång om utsatthet och ensamhet (tolkar jag det som i alla fall) med ett underbart flyt mellan text och melodi samt mellan de olika passagerna. Väldigt, väldigt, väldigt snyggt.

3. Black Light Co. – Too Late Madeline
I’m finding it hard to breathe, don’t know what to say, don’t know what to do.
How can I get out of this circle of lies – without losing control.

Black Light Co. förtjänar inte att vara så okända som de är. Jag har visserligen bara hört sex låtar med dem, där den här förvisso är den överlägset bästa, men jag blir ledsen när uppenbart grymma musiker inte får den uppmärksamhet deras talang borde ge dem.

Too Late Madeline är en ballad med få likar som är… Ja, obeskrivligt bra (hur fånigt det än är). Jag kan verkligen inte motivera varför jag gillar den här låten så mycket.

2. Joshua Radin – Winter
The walk has all been cleared by now
Your voice is all I hear somehow
Calling out winter

Det här kanske spoilar ett avsnitt av Scrubs, men det må vara hänt. I ett avsnitt, senare delen av säsong tre, dör Jordans bror Ben vilket visar sig först i slutet. Dr Cox klarar inte pressen riktigt och när han tror att han är på väg till sin sons kalas är han egentligen på väg till Bens begravning. Först då fattar Dr Cox och den här låten går igång. Jag grinar varje gång för det är så dödligt sorgligt. Ett tag var jag som en av Pavlovs hundar och bölade så fort jag hörde låten, men det har som tur är gått över.

Låten är lugn i klassiskt singer/songwritermanér och Joshua Radins ödmjuka och tillbakadragna stil passar jättebra till den här låten.

1. Colin Hay – Overkill
Especially at night
I worry over situations
I know I’ll be alright
Perhaps it’s just imagination

Ja, för er som känt mig ett tag lär det ju knappast komma som någon överraskning att Colin Hays akustiska version av Overkill (som ursprungligen framfördes av Colin Hays egna Men at Work). Det finns mycket historia och många minnen tillsammans med låten. Jag hörde den första gången i… Trumvirvel… Scrubs! Och de flesta minnena delar jag främst tillsammans med Niklas. Kanske hade den inte hängt med så länge och betytt så mycket för mig om det inte vore för det.

Och hela låten är förstås en musikalisk inkarnation av den oro som jag tampas med (återigen är jag knappast ensam) i nästan allting jag gör. Jag känner igen mig i varje ord, i varje ton, och skulle kunna lyssna på Overkill tills öronen blöder.

Eftersnack
Nu när listan över de hundra bästa låtarna jag hört är färdig (och säkerligen inaktuell innan det här inlägget hinner postas) hoppas jag att den inte bara gett mig något, utan även gett er tips och idéer om vad ni vill prova att lyssna på.

Det stora problemet med listan är förstås att det bara var hundra låtar som fick vara med. Jag har utelämnat stora artister med otroliga låtar, inte för att de är dåliga utan för att de helt enkelt inte betyder tillräckligt mycket för mig. Många av artisterna på listan har ju dessutom gjort fler än en eller två bra låtar, men en lista med bara Lars Winnerbäck, Red Hot Chilipeppers och Foo Fighters hade varit ganska tråkig, misstänker jag.

Utöver det har jag utelämnat låtar som skulle kunnat vara med på listan. Nya låtar som jag inte hört tillräckligt mycket och som inte fastnat i rutinlyssnandet riktigt ännu, låtar som jag hört, uppskattat och glömt namnet på finns inte heller med.

Det konstigaste, enligt mig, är att jag inte har med min systers fantastiska låt Darling. Låten är otrolig på många sätt och vis och skulle mycket väl kunna vara det absolut bästa jag hört någonsin. Anledningen till att den inte är med är för att jag dels är jättejävig i frågan, förstås, och dels för att jag hoppas att den i framtiden ska få ytterligare finslipning och leva ett eget liv.

Med det sagt hoppas jag att det varit uthärdligt och kanske till och med intressant att läsa om de låtarna jag gillar bäst. Och jag vet att många, kanske till och med alla i hela världen, tycker att jag har fel.

Hela listan finner ni om ni trycker här:

1. Colin Hay – Overkill
2. Joshua Radin – Winter
3. Black Light Co. – Too Late Madeline
4. Stone Sour – Through Glass
5. Beck – Lost Cause
6. Green Day – Good Riddance
7. Gavin Degraw – Follow Through
8. Foo Fighters – Best Of You
9. Anna Ternheim – I Say No
10. Barenaked Ladies – Pinch Me
11. Pink Floyd – Wish you were here
12. Lars Winnerbäck – Om tiden vill ifatt
13. Nine Inch Nails – Hurt
14. Staind – Its Been Awhile
15. Regina Spektor – Us
16. The Fray – How To Save A Life
17. Korn – Thoughtless
18. Seether – Remedy
19. John Butler Trio – There’ll Come A Time
20. Howie Day – Collide
21. Red Hot Chili Peppers – Fortune Faded
22. Pete Yorn – Ever Fallen in Love
23. Rage against the machine – Wake Up
24. Creed – One last breath
25. Counting Crows – Mr. Jones
26. Foo Fighters – Everlong
27. Eagle-Eye Cherry – Falling In Love Again
28. The Cardigans – Favorite Game
29. Sahara Hotnights – cheek to cheek
30. U2 – One
31. Lisa Miskovsky – Driving One Of Your Cars
32. Metallica – Nothing else matters
33. Eva Cassidy – Fields of Gold
34. Audioslave – Like a Stone
35. Snow Patrol – Chasing Cars
36. Björn Skifs – a song for you
37. Takida – Give into me
38. Coldplay – Speed Of Sound
39. Cornelis Vreeswijk – Sommarkort (En stund på jorden)
40. Nirvana – Rape Me
41. Red Hot Chili Peppers – Californication
42. Lars Winnerbäck – Dunkla Rum
43. Björk – Hyperballad
44. Disturbed – Prayer
45. Broder Daniel – Shoreline
46. HIM – Wicked Game
47. Beatles – Eight Days a Week
48. Linkin Park – With You
49. Panic At The Disco – I Write Sins Not Tragedies
50. Subvision – Killing floor
51. Robbie Williams – The Road To Mandalay
52. Flogging Molly – The kilburn high road
53. Jason Wade – You belong to me
54. Chris Cornell – You Know My Name
55. Oasis – Wonderwall
56. John Lennon – Instant Karma
57. Slipknot – Duality
58. The Offspring – The Kids Aren’t Alright
59. Daft Punk – Harder, Better, Faster, Stronger
60. Dilba – I’m sorry
61. Lifehouse – Everything
62. Nonpoint – Bullet with A Name
63. Bryan Adams – Summer Of ’69
64. Gnarls Barkley – Crazy
65. Eurythmics – I Saved The World Again
66. Katatonia – Saw You Drown
67. Simon & Garfunkel – The Sound of Silence
68. Maja – Alla Dessa Ord
69. Jimmy Eat World – Lucky denver mint
70. Midnight Oil – Beds Are Burning
71. Kent – Kräm (så nära får ingen gå)
72. Depeche Mode – Enjoy The Silence
73. KMFDM – From Here on Out
74. Four Tops – I Can’t Help Myself
75. Dave Matthews Band – Grey Street
76. Joakim Thåström – Märk hur vår skugga
77. Magnus Johansson – Här är den sköna sommaren
78. Tommy Lee – Good Times
79. Bonnie Somerville – Winding Road
80. Tracy Chapman – Talkin’ Bout Revolution
81. System of a down – Roulette
82. Stereophonics – Maybe Tomorrow
83. Annie Lennox – A Winter Shade Of Pale
84. Zeromancer – Clone Your Lover
85. Weeping Willows – Broken Promise Land
86. Live – I Alone
87. Queens Of The Stone Age – First It Giveth
88. Razorlight – America
89. Clawfinger – World domination
90. Kelly Clarkson – Since U Been Gone
91. Deine Lakaien – Wunderbar
92. Bertine Zetlitz – Twisted Little Star
93. Josh Joplin – Camera One
94. Håkan Hellström – Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig
95. KT Tunstall – Black Horse And The Cherry Tree
96. Jewel – Standing Still
97. My Chemical Romance – You Know What They Do to Guys Like Us in Prison
98. Alanis Morissette – Ironic
99. Hardcore superstars – Shame
100. Marilyn Manson – Rock is dead

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

16 Comments

 1. Först och främst… inga låtar av In flames, dark tranquillity, arch enemy, soilwork, sonic syndicate, children of bodom… Dåligt… ;)
  Nej okej, jag skojar bara…

  Men goodness!
  Stone sour – Through glass på fjärde plats! Den låten är… magnifikt bra!

 2. Nej, det är inte många låtar från band jag aktivt ogillar, alternativt inte hört… :P

  Ja, verkligen. Den är förmodligen den nyaste i förhållande till dess placering och jag har verkligen varit såld på den sen Stone Sour släppte den plattan. Verkligen en fruktansvärt bra låt på alla sätt. Både text, melodi och framförande.

 3. jävlar vilken varierande lista det blev, en top 100 av mina låtar skulle bestå till största del av 5-6 artister :) bra jobbat!

 4. Ante: Ja, som sagt, jag bestämde mig ju rätt tidigt för att bara ta en, max två, låtar per artist och bara en version per låt. Hade jag inte bestämt mig för det hade listan blivit svårare att göra och tråkigare att läsa (inte för att den är så jävla skojig nu, men ändå).

  Piklas: Man börjar med att bestämma reglerna för listan (hur många låtar per artist och sådant) sedan gär man en playlist med alla låtar man kan tänka sig att ha på listan och sen skalar man sakta ner så man är nere runt 100. Därefter gjorde jag en kategori per artikel och sorterade in låtar på känsla i kategorierna. Flyttade lite när det behövdes och så. När det var klart var det ”bara” att ranka låtarna inbördes i kategorierna. Piece of cake. :)

 5. jo nog kommer jag ihåg att du sagt det innan, ville bara påpeka att det var starkt jobbat och att jag aldrig skulle klarat av det.

 6. Jag var också som en av Pavlovs hundar gällande den låten. Däremot vet jag inte om jag kan säga att det har gått över…
  Jag har filat på vad jag skulle kommentera mer här men det blev på tok för mycket så jag låter det vara så här och fortsätter jobba på min lista istället :)

 7. Flisan: Men jag vill ha långa kommentarer…! :) Ska bli intressant att se din lista, misstänker att den kommer skilja sig lite från min.

  Snigel: Det säger mer om dina skyglapar än om något annat… :D

 8. Oj, det trodde jag inte. Då blev jag förstås än mer nyfiken. Hade fått för mig att även om vår musiksmak var ganska lik så var favoriterna rätt olika. Det kanske bara är min vilda fantasi som tror det? :)

 9. Bella: Winnerbäck har gjort mycket väldigt bra (som jag skrev: ”Många av artisterna på listan har ju dessutom gjort fler än en eller två bra låtar, men en lista med bara Lars Winnerbäck, Red Hot Chilipeppers och Foo Fighters hade varit ganska tråkig, misstänker jag.”) och jag skulle förmodligen kunna göra en lista enbart med Winnerbäck, men det hade inte varit särskilt kul. Att de Winnerbäck-låtarna jag har med inte kommer högre är för att jag inte tycker att de är riktigt så klockrena att de motiverar högre placering. En tolfteplats (som skulle kunna tilldelas nästan vilken som helst av hans låtar) är väl inte fy skam?

 10. Skymtar många bra låtar där! Måste även säga att din blogg är mycket intressant :D

  1. Ja, det är ju trots allt de 100 bästa. ;) Nävars, mycket har hänt även med mig och min smak sedan jag gjorde den där listan och skulle jag göra en ny idag skulle den förmodligen se väldigt annorlunda ut.

   Kul att du hittade hit och hoppas att du gillar även det jag kommer skriva om framöver. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!