Gosskören

Originaltitel: Les Choristes
Regissör: Christophe Barratier
Manus: Georges Chaperot, René Wheeler, Noël-Noël, Chirstophe Barratier, Philippe Lopes-Curval
Språk: Franska
År: 2004

En ny tillsynslärare kommer till skolan för de ”annorlunda barnen”, men hur ska han få bli på vilddjuren?

Internatet Fond de l’Étang har anställt en ny lärare, Clément Mathieu (Gérard Jugnot). När han kommer till skolan ser han hur hemskt det är, ingen bli på eleverna, misshandel och diciplinproblem. Dessutom måste han stå ut med rektorn Rachin (François Berléand).
Han finner att barnen har musiken i sig och bestämmer sig för att försöka att få ungarna att sjunga i en kör.
Han visar att allt är möjligt genom musiken.

Det låter kliché och happyjoy-joy, men även om handlingen kan te sig simpel så är det ingen ”enkel” Hollywood-produktion. Fransk film är speciell och så även Gosskören. Det är ett gripande drama om hur man reder ut en hopplös situation, och att man inte ska ta något för givet. Hjälpen och hoppet kan komma från de mest oväntade hållen.

Det är fullt av duktiga unga skådespelare (och om de sjunger på riktigt sjunger de väldigt bra), men ett stor plus måste ges till Gérard Jugnot som läraren. Med stor värme och spjuveraktighet ger han sin karaktär precis den touch som den bör ha. Det är inte långt till skrattet även om allt inte alltid är uppåt.

Jag tycker definitivt den här filmen är värd att se, inte bara för att jag är en sucker för fransk film utan för att den verkligen tar tag i själen och låter en vara delaktig i en underbar förvandling.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

Första besöket?

På Ackerfors.se finns över 1 600 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Relaterat

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!