100 bästa låtarna jag hört, 21-40

Första inlägget förklarar hur och varför samt listar plats 81-100.
Andra inlägget listar plats 61-80.
Tredje inlägget listar plats 41-60.
Det här inlägget listar plats 21-40. Efter det är det bara de tjugo bästa låtarna jag hört kvar. Otroligt spännande!

40. Nirvana – Rape Me
Nirvana är verkligen ett humörband och det är få av deras ”stora hits” som jag tycker är så särdeles bra. Rape me kan jag dock inte undvika att gilla, trots den i viss mån smaklösa titeln.

39. Cornelis Vreeswijk – Sommarkort (En stund på jorden)
Jag har ganska svårt för Cornelis mer humoristiska visor, men när han satsar på vackra sånger blir det verkligen hur fint som helst.

38. Coldplay – Speed of Sound
Speed of Sound förknippar jag främst med OS i Turin och Björn Linds skuttande mot guldpengen.

37. Takida – Give into me
Jag ändrade mig i sista stund från Jaded. Give into me har hängt med längre och är i samma stil som Jaded, men snäppet bättre. Finns dessutom i candlelight-version.

36. Björn Skifs – A Song For You
Här kommer en av mina stora idoler från när jag var yngre. A Song For You är en pianoballad i högsta klass och har på senare tid blivit min stora Skifsfavorit.

35. Snow Patrol – Chasing Cars
Jag är – uppenbarligen – en sucker för vemodiga kärleksförklaring, men ”If I lay here, If I just lay here, Would you lie with me, And just forget the world” borde inte lämna någon oberörd.

34. Audioslave – Like a Stone
Jag hade ganska svårt för Audioslave från början (mycket av besvikelse för att Rage Against The Machine var nedlagt) men efter deras liveframträdande var allting förlåtet. Like A Stone är den givna favoriten.

33. Eva Cassidy – Fields of Gold
Åh, det går inte att undvika Eva Cassidys sagolikt fantastiska version av Stings Fields of Gold. Man smälter.

32. Metallica – Nothing else matters
Nja, alltså, Metallica är ju inte mina favoriter direkt. De har gjort en riktigt bra låt (gissa vilken), ett par lyssningsbara och många riktigt dåliga. Nothing Else Matters tillsammans med symfoniorkester är väldigt, väldigt mäktigt.

31. Lisa Miskovsky – Driving One Of Your Cars
En nygammal favorit som jag körde truck och poppade förra sommaren. Så mycket att jag fick klagomål på att jag borde byta musik. Tänka sig, alla var inte lika förtjusta som jag.

30. U2 – One
Det här är en låt som jag verkligen kommit att gilla på senare tid. Dels handlar den om kärlek, dels om världen och ”You gave me nothing – now that’s all I got” är bland de bästa raderna som sjungits.

29. Sahara Hotnights – Cheek to cheek
Jag har ju egentligen redan förklarat varför jag gillar den här låten så mycket, men kort och gott: Den passar alla humör. Verkligen alla.

28. The Cardigans – Favorite Game
Även här var kampen hård mellan flera låtar av samma artist. Här var det Lovefool och Erase Rewind som tävlade med Favorite Game. En riktigt skön låt på alla sätt och vis.

27. Eagle-Eye Cherry – Falling In Love Again
Falling In Love Again är ganska lik Save Tonight, men passar mig betydligt bättre. Bra text och fin melodi gör den strålande.

26. Foo Fighters – Everlong
Där Nirvana misslyckades med att vara ett band som går att lyssna på i alla lägen lyckas Foo Fighters bättre. Everlong är dock lugn och lite melankolisk vilken inte gör den ultimat som allvädersmusik, men den är likväl snuskigt bra.

25. Counting Crows – Mr. Jones
Det var verkligen svårt att välja vilken Counting Crows-låt jag skulle välja. I stort sett allting de har gjort är bra men till slut var det Mr. Jones som gick vinnande ur den striden. En väldigt charmig låt som funkar nästan jämt.

24. Creed – One last breath
Jag vill inte motivera det här, ni får tro på mitt ord.

23. Rage against the machine – Wake Up
Matrix-soundtracket är förmodligen den Rage Against The Machine-låt jag lyssnat på mest. Vet inte varför jag gillar den så mycket, men det har blivit så.

22. Pete Yorn – Ever Fallen in Love
Mer Shrekmusik, den här gången från Shrek 2 där Peter Yorn framför The Buzzcocks hit Ever Fallen in Love.

21. Red Hot Chili Peppers – Fortune Faded
I och med att Red Hot Chilipeppers släppte sin Greatest Hits-platta lade de med två nya spår, Fortune Faded och Save the Population. Den tidigare är fruktansvärt bra och blev snabbt en favorit trots en riktigt skum text (till skillnad från vilken Red Hot-låt?).

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

8 Comments

  1. Jag har i de tidigare listorna inte varit riktigt på din sida. Men nu tycker jag du rycker upp dig en del och börjar lista riktigt bra låtar! (Här och var :P) Så då måste jag ju passa på o säga det! Väntar med spänning på de sista! :P

  2. ever fallen in love är ju faktiskt med i scrubs också! och där var den med före, och gör sig mycket bättre, den känns helt omotiverad i shrek men så jävla rätt när jd och elliot strular runt.

  3. Ante: Visst är det mer rätt i Scrubs men jag tycker Pete Yorns version är betydligt bättre än The Buzzcocks, därför får Shrek-versionen företräde framför Scrubs. Det är ju ett par Scrubslåtar med ändå. :)

  4. Åjo, det handlar väldigt lite om hur ”kända” låtar ett band eller en artist gjort. Jag skulle nog kunna nämna tio Counting Crows-låtar som lika gärna hade kunnat platsa.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!