The Ex

Originaltitel: Fast Track
Regissör: Jesse Peretz
Manus: David Guion och Michael Handelman
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2006
Längd: 93 minuter

Lata Tom Reilly (Zach Braff) får sparken från sitt jobb som kock samma dag som hans fru Sofia (Amanda Peet) ska föda deras barn. Ett sista hopp om att inte göra Sofia besviken gör att Tom tar ett jobb på sin svärfars (Charles Grodin) reklambyrå som han varit erbjuden länge. Fast på den surrealistiska arbetsplatsen finner Tom sig underordnad den falske och rullstolsburne Chip Sanders (Jason Bateman) som av en händelse även varit tillsammans med Sofia.

Filmen följer kanske inte standardmallen för (romantiska) komedier men när nog. Handlingen är lustigt skruvad och ibland banal, men jag tycker att det fungerar. Det som är märkligt är att den inte är tillräckligt rolig för att vara en ren komedi och inte tillräckligt allvarlig för att vara ett rent drama. Det gör att The Ex blir lite kluven. Å andra sidan hindrar det den inte från att vara rätt rolig. Tankarna kan föras till Wes Anderson och hans komedier, fast The Ex saknar Andersons skärpa.

Skådespeleriet lämnar inte mycket över att önska. Zach Braff är som vanligt bra och Amanda Peet likaså. Jason Batemans roll som antagonist är otacksam och knepig. Han blir lite överspelad men å andra sidan ska han ju vara falsk och smågalen vilket kanske kan motivera det.

Jag tyckte The Ex var helt okej, trots bristen på träffsäker humor. Det kändes aldrig tråkigt eller fel att se den trots genrens och filmens brister. Inte det bästa jag sett, men det är det inte mycket som är.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!