Sofie Axelzon — Bokbussen kommer vid midnatt

Sofie Axelzon, inläst av Gunilla Leining
9 h 46 min. Lind & Co 2021 (2021)


Ibland när jag ser en tv-serie eller film, eller läser en bok, om en yrkeskategori som inte är min tänker jag att det måste vara ganska surrealistiskt för den som jobbar med det. Vårdpersonal som ser sjukhusserier, poliser som läser kriminalromaner, caféägare som läser … Lucy Diamond. I och med Bokbussen kommer vid midnatt av Sofie Axelzon (f. 1970) har jag fått det bekräftat.
     Bokbussen kommer vid midnatt är en feelgood-roman om ett litet filialbibliotek, i det fiktiva samhället Sidhäll, som hotas av nedläggning. Bibliotekarierna Eva, Lisa och Kåge ställs inför ett ultimatum: tredubbla utlånen eller bomma igen. Nya metoder och häftiga idéer räcker bara så långt, därefter tar gerillaverksamheten vid.
     Romanen fullkomligt dräller av bibliotekariefriande markörer. Det är Book-IT, plocklistor och titlar som gör att någon med någorlunda koll kan berätta vilken minut boken utspelar sig. Alla sorters stammisar ryms och när det ska hållas lovtal till biblioteken är det samma argument och samma exempel som anges som när vi själva ska motivera vårt existensberättigande. Jag känner igen mig nästan alltför väl. Och det är … en rätt trevlig känsla, även om det inte alltid är 100 % trovärdigt.
     Vad som däremot är trovärdigt är att romanen inspirerats av ett verkligt biblioteksuppror i Ramsberg där biblioteket lades ner men där verksamheten räddades av rättrådiga personer. Givet utvecklingen kring biblioteken och nedskärningar i kommunernas kulturbudgetar (även min egen kommun Linköpings, ska tilläggas) är det inte omöjligt att den här typen av inspiration kommer att bli direkt nödvändig. Till dess kan vi läsa Bokbussen kommer vid midnatt och få en bild av biblioteks-Sverige detta 2020-tal.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!