Sofies värld

Originaltitel: Sofies verden
Författare: Jostein Gaarder
Översättare: Mona Eriksson
Utgivningsår: 1991
Tryckår: 1996
Originalspråk: Norska
Sidantal: 518
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 91-29-63899-2

En dag hittar Sofie Amundsen adresserat till henne, i brevet är det tre filosofiska frågor. Senare samma dag får hon ett gult kuvert som innehåller första delen på en filosofikurs Sofie, en kurs som Sofie inte beställt men som intresserar henne djupt. Men fler och fler ledtrådar tyder på att Sofies och filosofilärarens ontologiska status är under utredning.

Sofies värld är en blandning av en annorlunda ungdomsthriller och en lärobok i filosofisk historia. Båda delarna är djupt välkomna och som det senare fungerar den väldigt bra. På ett pedagogiskt sätt går man igenom hela filosfihistorien, från Thales till Jean-Paul Sartre. Lärorikt även för icke-ungdomar.

Men Sofies värld har vissa problem, det första och största är att Jostein Gaarder inte är någon lysande författare. Visserligen är filosofihistoriabitarna riktigt bra, men dialogen och alla karaktärerna utom filosofiläraren Alberto Knox är riktigt meningslösa. Dialogen mellan Sofie och läraren faller på att Sofie är där och kemin mellan Sofie och hennes mamma är obefintlig.

Trots det är Sofies värld en riktigt bra bok, allmänbildande, spännande och annorlunda. Det filosofiska vinklas och blir en del av romanen och det gör Jostein Gaarder riktigt bra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

  1. Pingback: Labyrinter » Blog Archive » Tematrio: Läsning - Vi tycker om böcker!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!