Tropic Thunder

Originaltitel: Tropic Thunder
Regissör: Ben Stiller
Manus: Ben Stiller, Justin Theroux och Etan Cohen
Språk: Engelska
Land: USA och Tyskland
År: 2008
Längd: 107 minuter

Sällan har Hollywood synat sig själv och sina skådespelare så djup i sömmarna som i Tropic Thunder, som kan vara bland de mest politiskt inkorrekta filmerna på mycket länge.

Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey Jr., Brandon T. Jackson och Jay Baruchel spelar fem skådespelare – alla excentriska på sitt eget vis – som ska spela in den mest fantastiska krigsfilmen någonsin, men arbetet tar tid för att skådespelarnas divafasoner kommer ivägen. Då tröttnar filmbolagsdirektören Les Grossman (Tom Cruise) och kräver att något ska göras. Krigsveteranen Four Leaf Tayback (Nick Nolte), som skrivit förlagan till filmen, föreslår att man ska skicka skådespelarna till en riktig krigsmiljö. Sagt och gjort, de sätts ned i djungeln och skapandet av den bästa krigsfilmen någonsin börjar.

Jag tror att skådespelarna hade väldigt roligt när de gjorde den här filmen, åtminstone om de hade så mycket självdistans som jag tror kan behövs. Filmen är inte alltid bra och rolig, men den känns rätt smart och om man inte är överens med alla skämten så gör det inte så mycket för den har ändå skämt för många olika typer av humor. Frågan är hur mycket som är hyckleri och hur mycket som är uppriktighet. Nu råkar väl ingen i filmen vara sådan att de myser med pandor (utom möjligen Tom Cruise), men ändå.

Skådespeleriet är inte heller i toppklass, även om Robert Downey Jr. alltid skiner oavsett vad han gör. Det som framförallt görs så bra är samspelet mellan skådespelarna och det är förmodligen det som gör att filmen överhuvudtaget är sevärd, för hade det inte fungerat hade ingenting fungerat. En eloge måste ges till Matthew McConaughey som managern som gör allt för att Ben Stillers karaktär ska få en TiVo mitt i djungeln. Mycket underhållande.

Nåväl, Tropic Thunder är förmodligen inte en film för alla. Jag råkar vara så pass smaklös att jag gillar filmen och önskar egentligen att någon gjorde en liknande film, fast seriösare och mognare (för inget av epiteten passar in på Tropic Thunder). Filmen får duga i väntan på något bättre av samma slag.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!