The Terminal

Originaltitel: The Terminal
Regissör: Steven Spielberg
Manus: Andrew Niccol, Sacha Gervasi och Jeff Nathanson
Språk: Engelska
År: 2004

När Krakozhia råkar ut för en revolution hamnar Viktor Navorski (Tom Hanks) i kläm mellan USA och sitt hemland. Hans enda möjlighet är att bo på flygplatsen.

Viktor Navorski fastnar mitt emellan USA och Krakozhia när hans hemland råkar ut för ett inbördeskrig. Han får inte komma in i USA och han får inte flyga tillbaka hem. Viktor tvingas att leva på flygplatsen och lyckas göra sig hemmastad. Han träffar nya vänner, skaffar sig ett jobb och kärar ner sig i en flygvärdinna (Catherine Zeta-Jones).

Jag säger det med en gång, The Terminal är en god tanke som utförts taffligt.
När jag såg något om den här filmen första gången tänkte jag ”wow, Tom Hanks och Steven Spielberg tillsammans, det kan aldrig vara dåligt”. Jag hade fel. Det första stora, stora misstaget de gjorde var att göra The Terminal till en komedi. Handlingen passar inte en komedi på något enda sätt. Ge mig ett saftigt drama att skratta och gråta till, inte något lättköpt komedidravel.
Det andra stora felet – rollbesättningen. Varför i hela fridens namn ger man Tom Hanks rollen som östeuropé? Inget illa om Tom Hanks, han är bland de bästa skådespelarna jag vet, men en infödd östeuropé hade gjort sig betydligt bättre. Mer trovärdigt och mindre risk att filmen avfärdas eftersom Tom Hanks är välkänd amerikan. Sen börjar jag ju nästan gråta av Catherine Zeta-Jones, men det är mer att jag har något personligt emot henne.

I övrigt är filmen rätt helyllehollywood och jag förstår om den blev en storsäljare. Jag kan dock inte rekommendera den, tyvärr.

Dock gav den en del skön inspiration till annat, fast nej, det bra överväger inte det dåliga.
Se en annan film om ni har möjlighet.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!