Smala Sussie

Originaltitel: Smala Sussie
Regissör: Ulf Malmros
Manus: Ulf Malmros och Petteri Nuottimäki
Språk: Svenska och engelska
Land: Sverige
År: 2003
Längd: 97 minuter

Erik (Jonas Rimeika) har kommit tillbaka till sin uppväxtort för att leta reda på sin syster Sussie (Tuva Novotny) som försvunnit. Där möts han av några herrar som visar sig ha onaturligt stort intresse för Eriks och systerns öde. Någonstans finns nämligen 500 000 kronor från ett dödsbo.

Man luras lätt att tro att Smala Sussie är en komedi, men på samma sätt som Snatch (filmerna har fler likheter) döljs humorn som finns av en smutsigare historia. Den är dessutom väldigt bra och genomtänkt. Tilläggas bör att den är riktigt välregisserad. Ulf Malmros har verkligen lyckats få till den där Snatchiga (jag skulle säga Lock Stockiga om jag sett den) misslyckadmaffiakänslan.

Skådespeleriet är visserligen bra, men det faller ändå på den punkten. Värmländska är en jättesöt dialekt, men den blir jobbig i längden. Det är dock enhetligt så det är väl egentligen inte skådespelarnas fel. Lotta Tejle och Kjell Bergqvist som vanligt bra.

Det är trist att skriva ”för att vara en svensk film” men jag tänker ändå göra det. Smala Sussie är riktigt bra för att vara en svensk film. Den når inte upp riktigt till toppnivå, men den är väldigt sevärd.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!