Den bästa sommaren

Originaltitel: Den bästa sommaren
Regissör: Ulf Malmros
Manus: Ulf Malmros och Lars ”Vasa” Johansson
Språk: Svenska och engelska
Land: Sverige
År: 2000
Längd: 91 minuter

Den bästa sommaren är filmen som gav Kjell Bergqvist en välförtjänt guldbagge för bästa manliga huvudroll.


Mårten (Anastasios Soulis) och Annika (Rebecca Scheja) är två fosterbarn som ska tillbringa sommarlovet hos begravningsentreprenören Yngve Johansson (Kjell Bergqvist). Det är inte första gången han har fosterbarn, men han har ändå inte riktig koll på vad man ska göra med dem. Han är rätt stram och principfast, men rättvis och menar för det mesta väl.

Det här är en väldigt trevlig film, som med en trevlig och inte särskilt klichéfylld historia visar upp 50-talsmentaliteten i småstäderna. Det är åtminstone fyra personer som utvecklas och blir till ”bättre människor” på ett trovärdigt sätt.
Kjell Bergqvist är dock den stora anledningen till varför Den bästa sommaren tillhör de bästa svenska filmerna som gjorts. Han tar sig an sin roll med bestämdhet och gör den socialt missanpassade begravningsentreprenören till en levande person. Mycket underhållande och mycket bra.

Ja, jag tycker Den bästa sommaren är väldigt bra, i vilket fall med svenska mått mätt, och ska man se någon svensk film så är det trots allt den.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!