Snatch

Originaltitel: Snatch
Regissör: Guy Ritchie
Manus: Guy Ritchie
Språk: Engelska och ryska
Land: Storbritannien och USA
År: 2000
Längd: 104 minuter

Snatch är ytterligare en film av Guy Ritchie med brittiska smågangsters i centrum.

Turkish (John Statham) och hans kompanjon Tommy (Stephen Graham) har blivit indragna i illegal boxning och när deras boxare blir utslagen så bestämmer sig de båda för att försöka att värva den som knockade deras boxare, nämligen zigenaren Mickey O’Neil (Brad Pitt). Mickey är dock inte särskilt lättstyrd och det sätter samtliga i problem, problem som sammanflätas med andra London-gangsters planer.

Snatchs stora styrka är att den lyckas fånga den brittiska gangsterstämningen på ett skönt sätt, och att den har ett underbart flyt i berättelsen. Det gör att den splittrade handlingen blir lite mindre påtaglig, vilket förstås är bra. Och det är roligt att Guy Ritchie valt antihjältar och rent odugliga karaktärer, vilket ger en perfekt och avslappnad maffiastämning. One-liners haglar som sig bör, men det är först när Brad Pitt drar igång som den obegripliga zigenaren som Guy Ritchies sinne för märkliga karaktärer visar sig. Det blir inte sämre av att Brad Pitt troligen gör sin bästa roll hittills.

Snatch är en bra film, sevärd på många sätt och inspiration på ännu fler sätt, men når inte hela vägen upp till varken fyra eller fem.* Mest beror det nog på att jag inte är vansinnigt intresserad av genren i sig, vilket är tråkigt, men det kan också vara för att delar av filmen blir blek med Brad Pitt och Benicio Del Toro i rollerna.

* Vilket reviderats. Jag vet inte vad jag tänkte på, det är ju en asbra film…

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Okej din recenssion håller jag med textmässigt men fortfarande är jag icke nöjd med betygen, den är fan solklart värd en 4a! :P

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!