Dårskaper i Brooklyn

Originaltitel: Brooklyn Follies
Författare: Paul Auster
Översättare: Ola Klingberg
Utgivningsår: 2005
Tryckår: 2007
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 365
Förlag: Månpocket
ISBN: 91-7001-364-0

Den förre lungcancerpatienten Nathan Glass har bestämt sig för att dö i Brooklyn. Efter ett bråk med dottern Rachel lovar han att skriva en bok om hans, hans medmänniskors och människors allmänna dårskaper. Hjälten i hans historia blir hans systerson Tom som började som en ung och lovande litteraturvetare men som, när Nathan finner honom igen, inte alls hamnat där han borde ha hamnat.

Paul Auster är duktig på invecklade historier, något han även bevisar i Dårskaper i Brooklyn. Den handlingen man förväntar är dock inte särskilt framträdande och boken kan framstå som något splittrad – vilket spår ska man följa? Det gör inte särskilt mycket eftersom det ändå är både trovärdigt och intressant.

En annan sak som Paul Auster är riktigt skicklig på är att väva in referenser och hans språkförmåga är riktigt bra. Det är inte en tråkig stund och karaktärerna är lätta att känna med, åtminstone de flesta.

Dårskaper i Brooklyn är inte lika bra som New York-trilogin men den når ändå långt och gör mig sugen på att fortsätta läsa Paul Auster-böcker. Mycket bra!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!