Shrek 2

Originaltitel: Shrek 2
Regissör: Andrew Adamson, Kelly Asbury och Conrad Vernon
Manus: William Steig, Andrew Adamson, Joe Stillman, J. David Stern, David N. Weiss och Chris Miller
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2004
Längd: 92 minuter

Det här är uppföljaren till filmen om det stora, gröna träsktrollet Shrek som gjorde succé på biograferna 2001.

Efter att Shrek (Mike Myers) räddat prinsessan Fiona (Cameron Diaz) gifte sig de tu förstås, för att, som de trodde, leva lyckliga i alla sina dagar.
En dag kommer ett följe från landet Långt Långt Borta för att överlämna en inbjudan från Fionas föräldrar till en bröllopsbal. Att Shrek och numer Fiona är träsktroll gör att inbjudan inte är jättelätt att acceptera, men till slut ger de sig av.

Det är mer handling, men jag vill ju inte förstöra hela nöjet.
För i den här filmen är handlingen mer av nöjet än det var i första filmen. Där den första var jätterolig mest hela tiden, känns Shrek 2 mer seriös och mer vuxen. Det är inte bara en ren komedi längre.
På ett sätt gör det att det blir mycket knepigare att jämföra de två filmerna.

Vissa av rösterna känns väl igen från första filmen. Mike Myers, Cameron Diaz och Eddie Murphy framförallt. Som tidigare mycket bra. Nya röster är John Cleese, Julie Andrews, Antonio Banderas och Rupert Everett. Även de gör ett alldeles strålande jobb.
Överhuvudtaget är det ljuden som är det bästa med den här filmen, röster och ljudeffekter är bra, men överlägsen är den musik de valt till filmen. Många underbara spår, och ärligt talat undrar jag om man behöver se filmen för att njuta av musiken.

Som komedi betraktat är den här filmen underlägsen första filmen, men som helhet är den bättre.
Jag måste nog ändå rekommendera alla att se den här filmen, och man behöver inte nödvändigtvis se första filmen för att uppskatta den andra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!