Shrek the Third

Originaltitel: Shrek the Third
Regissör: Chris Miller och Raman Hui
Manus: Andrew Adamson, Jed Diffenderfer, Howard Michael Gould, Jeffrey Price, Peter S. Seaman, William Steig och Jon Zack
Språk: English
Land: USA
År: 2007
Längd: 92 minuter

Shrek the Third är uppföljaren till Shrek och Shrek 2 och tar vid där kungen (John Cleese) över Far Far Away ligger på sin dödsbädd och berättar att Shrek (Mike Myers) och Fiona (Cameron Diaz) är tronföljare. Shrek trivs inte i rollen som kung och söker en utväg, en utväg som uppenbaras i form av Artie (Justin Timberlake), Fionas kusin. Shrek ger sig ut för att leta efter Artie och under tiden iscensätter Prince Charming (Rupert Everett) en plan för att själv ta den så efterlängtade makten.

Precis som i Shrek 2 har handlingen en större roll än att bara vara ett rullband för skämt. Den är en blandning av klassisk saga och modernt äventyr och blandningen är skön. Humorn känns dock lite gammal. Eller inte gammal, men invand. Man vet ungefär vad som komma skall och man blir inte lika överraskad längre. Då är det nog tur att handlingen finns…

Det som Dreamworks är så brutalt bra på och som bara det höjer filmen ett par snäpp är deras fantastiska känsla för minspel. Det skeptiska grodan och när åsnan försöker kattens taktik är så underbart bra. De vet verkligen vad de håller på med när de animerar.

Musiken har varit en stor del av Shrek-filmerna. I tredje filmen är det inte lika påtagligt, men visst finns det tillfällen då man faktiskt tänker på hur bra placerad den är.

Shrek the Third är ganska lik de andra Shrek-filmerna och bjuder trots risken för uttjatning på ett par skratt. Är man inte Shrekmättad är den ett givet val och även om man skulle börja tröttna kan den vara värd att se ändå.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!