Shrek

Originaltitel: Shrek
Regissör: Andrew Adamson och Vicky Jenson
Manus: William Steig, Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman, Roger S.H. Schulman, Cody Cameron, Chris Miller och Conrad Vernon
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2001
Längd: 90 minuter

När Shrek kom blev den en stor succé och har fått två uppföljare (varav en är Shrek 2).

Träsktrollet Shreks (Mike Myers) blir invaderat av sagovarelser som påstår att någon Lord Farquaad (John Lithgow) jagat dit dem. Shrek, som gillar sin ensamhet, bestämmer sig för att söka upp den här Farquaad och se till så att sagovarelserna försvinner. Till sin hjälp har han en talande åsna (Eddie Murphy) och deras utflykt tar dem inte bara till lorden utan även på en jakt efter en prinsessa (Cameron Diaz).

Shrek är ganska mycket en humörfilm (och den går bevisligen att se för många gånger) som kan vara väl värd att se vid vissa tillfällen. Däremot finner jag ingen större glädje i att se den efter de fånigt många gångerna jag sett den. Där tvåan faktiskt har en handling och logik som är intressant är Shreks handling framförallt en ursäkt att dra skämt. Visserligen är skämten på en sådan nivå att det finns något för vuxna och något för deras barn. Det blir dock lite tröttsamt i längden.

Röstskådespelarna fungerar bra. Mike Myers klarar av att inte förstöra en film, Eddie Murphy pratar i ett, Cameron Diaz visar sin humoristiska talang och John Lithgow är bara tokig som vanligt.

För att ha sex år på nacken är filmen väldigt snygg (å andra sidan har jag svårt att avgöra hur långt tekniken har utvecklats sen dess). Vissa saker känns plastiga men väldigt mycket fungerar. Tyvärr är man lite mättad på datoranimerade familjefilmer vilket även det påverkar intrycket.

Sammanfattningsvis är Shrek ändå en bra film. Har man inte sett den är den ett måste. För mig är den dock så långt ifrån intressant som det nästan är möjligt. Betyget får illustrera något mellanläge.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Shrek är en barnfilm i mina ögon, liksom typ Ice Age. Intresse = noll (och då är jag ändå jävligt barnslig av mig).

    Men konceptet och recensionerna här är trevliga. Håll uppe gott arbete Martin, och besök gärna min blogg (länken).

    Mvh Fadder-Jonas

  2. Tja, ser man den som en ren barnfilm är den förmodligen bättre (och förmodligen svårare att skriva något vettigt om).

    Och tack, jag lär fortsätta tills någon låser in mig där jag inte kommer åt att blogga (vad det nu vore får bisarrt ställe?). :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!