Season of Mists

Serie: The Sandman
Originaltitel: Season of Mists
Manusörfattare: Neil Gaiman
Tecknare: Kelley Jones, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III, Matt Wagner, Dick Giordano, George Pratt och P. Craig Russell
Utgivningsår: 1990
Tryckår: 1992
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 218
Förlag: Vertigo
ISBN: 1-56389-041-0

Season of Mists är fjärde delen i Neil Gaimans graphic novel om Dream. De tre tidigare delarna är Preludes & Nocturnes, The Doll’s House och Dream Country.

(Ganska stor spoiler i stycket som följer) Efter ett möte med The Grey Women står det klart för Destiny att han måste samla sina syskon till ett familjemöte, något som inte händer så ofta. Under mötet visar det sig att Dream kanske gjorde fel när han dömde Nada som inte ville bli hans drottning till en evighet i helvetet och Dream ger sig iväg dit för att hämta henne. Hans senaste visit i helvetet slutade med att han förnedrade helvetets härskare Lucifer Morningstar och Dream bävar inför det stundande mötet. När han kommer till helvetet är det tomt och Lucifer håller just på att arrangera det sista inför något väldigt avgörande – hans överlämnande av nyckeln till helvetet till Dream. Utan Nada men med en nyckel han inte vill ha återvänder han till sitt drömrike, vad ska han göra med helvetet? En rad delegationer som alla gör anspråk på nyckel kommer till Dream och förklarar varför just de ska ha den.

Att Lucifer, härskaren över helvetet sedan 10 miljarder år tillbaka, skulle överge sin position är en så fruktansvärt ball idé. Speciellt eftersom det lika mycket är för hans egen skull som för att straffa Dream. Handlingen lämnar dessutom stort utrymme för andra märkliga karaktärer att visa sig. Neil Gaiman är bra på att använda ”riktiga” företeelser och blanda in dem i hans verk och det är även här i Season of Mists väldigt bra.

Teckningsstilen blir bättre och bättre och även om den inte är fulländad ännu så ser man att det är på väg åt rätt håll. De många fantasifulla figurerna gestaltas väl, både i bild och i text.

Det känns på något sätt överflödigt att säga att det känns självklart att man ska fortsätta att läsa om man kommit såhär långt. Season of Mists är på inget sätt ett undantag i Sandman-seriens förträfflighet.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!