Preludes & Nocturnes

Serie: The Sandman
Originaltitel: Preludes & Nocturnes
Manusförfattare: Neil Gaiman
Tecknare: Sam Keith, Mike Dringenberg och Malcom Jones III
Utgivningsår: 1988-1989
Tryckår: 1995
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 239
Förlag: DC Comics
ISBN: 1-85286-326-9

Preludes & Nocturnes är första delen av tio i Neil Gaimans kritikerrosade ”graphic novel” om The Sandman.

Dream blir tillfångatagen av ockultister vars mål var att fånga Death och därmed bli odödliga. När Dream väl blir fri måste han återta de prylar som stals från honom, hans stoftpåse, hans hjälm och hans medaljong. Det för Dream på en lång resa från London till Helvetet och Mayhew.

En serie som handlar om ”kungen av drömmar” kan inte bli annat än surrealistiskt, men i Preludes & Nocturnes görs det väldigt snyggt. Det känns jordnära, trots att det inte är mycket som är jordnära. Det är förståeligt, trots att det inte är det minsta förståeligt egentligen. De har gjort ett bra jobb när de fått en konstig serie att bli normal.
Handlingen och stämningen är som gjord för serieformatet, förstås, och till och med jag som har svårt att fastna för serier var fullkomligt trollbunden.

Stämningen som förmedlas är mörk och… Jag vill inte säga ”vuxen” men det är nog det bästa ordet. Varken teckningsstil eller historia uppmuntrar till att unga ska läsa det, det står till och med på utsidan. Det är ändå konstigt att The Sandman fått en sådan bred publik trots den väldigt nischade stilen, men jag ska verkligen inte klaga, utan tvärtom…
…Jag ska rekommendera Preludes & Nocturnes till samtliga. Tyvärr kommer man nog inte undan utan att läsa efterföljande delar.
Förvänta er fler recensioner!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!