Dream Country

Serie: The Sandman
Originaltitel: Dream Country
Manusörfattare: Neil Gaiman
Tecknare: Kelley Jones, Malcolm Jones III, Charles Vess och Coleen Doran
Utgivningsår: 1990
Tryckår: 1995
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 112
Förlag: Vertigo
ISBN: 978-1-56389-016-1

Dream Country är tredje delen i seriealbumsserien om drömmarnas konung Sandman. De två första är Preludes & Nocturnes och The Doll’s House.

Dream Country består av fyra mindre berättelser som, till skillnad från de två första albumen, inte har något sammanhang inbördes. Den första berättelsen handlar om en författare som tagit hjälp av en musa för att få inspiration och därigenom vinner berömmelse.

Den andra handlar om katter och hur arten förlorade sitt herravälde över människorna och den tredje om hur William Shakespeare och hans trogna skådespelargrupp spelade upp A Midsummer Night’s Dream för folket från félandet.

Den sista handlar om en kvinna som under en expedition förlorade sin mänsklighet och är så pass deprimerad att hon vill ta livet av sig, men hon är inte säker på att hon kan. Inte för att hon är rädd utan för att hon är osårbar.

Berättelserna är var för sig fenomenala och tillsammans i produkten Dream Country blir det bara mer av det goda. Varje del är oerhört inspirerande och häftig och det känns på något sätt skönt att göra en lite ”paus” i den riktiga handlingen. Delarna ligger var för sig på mellan 4,5 och 5 i betyg vilket inte vill säga lite.

Om man bortser från Neil Gaimans underbara manus har vi tecknarnas insats. Slutet av 80- början av 90-talet är kanske inte serietecknarnas stoltaste ögonblick, men jag tycker ndå att teckningarna är fullt funktionella och egentligen bara lämnar ett yttepyttelitet till övers att önska – färgsättning. Tecknande är inget som påverkar slutomdömet dock.

Dream Country är den bästa delen hittills och en värdig uppföljare till de två tidigare delarna. Förhoppningsvis fortsätter det lika bra (vilket är skitsnack – det vet jag att det gör eftersom det är andra gången jag läser igenom serien) och jag ser fram emot att ta mig an del fyra med fortsättningen på huvudlinjen om Sandman, Morpheus, Oneiros eller vad man väljer att kalla honom.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!