Seabiscuit

Originaltitel: Seabiscuit
Regissör: Gary Ross
Manus: Laura Hillenbrand och Gary Ross
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2003
Längd: 141 minuter

Toppbetyg till en hästfilm! Vad har flygit i mig? Det visade sig, trots mina fördomar, att Seabiscuit var långt ifrån en enkel hästfilm. Snarare är den ett drama om många starka viljor runt tävlingshästen som borde ha misslyckats.

Under depressionen skaffar Charles Howard (Jeff Bridges), helt okunnig om hästar, den lilla och egensinniga hästen Seabiscuit. Med rätt tränare (Chris Cooper) och rätt jockey (Tobey Maguire) blir dock allt möjligt och den oväntade hjälten som USA behövde blir tävlingshästen ingen trodde på.

Handlingen låter snudd på banal när jag beskriver den såhär, men förutom skådespelet är det filmens absolut starkaste kort. En hel nation samlas bakom en liten häst och följer dess öde. Kanske för att för en liten stund glömma de bråda tiderna som väntar utanför kapplöpningsbanorna. På det sättet vävs inte bara huvudpersonernas olika öden ihop, utan hela landets öde ligger under luppen. Det är en fin historia och oavsett hur mycket frihet som tagits med berättelsen (den bygger på en sann historia) så är resultatet fantastiskt.

Jeff Bridges, Chris Cooper och Tobey Maguire spelar mot varandra som om de aldrig gjort något annat. Deras kemi och deras självklarhet i prestationen gör att man på ett än lättare sätt kan sätta sig in i historien. Roller som de här visar dessutom upp deras mångsidighet, i jämförelse med vad de spelat tidigare. Jeff Bridges och Chris Cooper visste vi väl innan att de var flexibla, men Tobey Maguire gör absolut ingen osäker tonårspojke, vilket annars blivit hans paradroll.

Seabiscuit är ett perfekt drama, med en bra historia och ett fantastiskt skådespel fängslar den till och med mig som ”bara väntade mig en hästfilm”. Ett måste att se!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!