The Contender

Originaltitel: The Contender
Regissör: Rod Lurie
Manus: Rod Lurie
Språk: Engelska
Land: USA, Tyskland och Storbritannien
År: 2000
Längd: 126 minuter

The Contender är ett politiskt drama kring världens mäktigaste människa, Förenta Staternas president.
Hur långt är man villig att gå för att besegra sina fiender?

Vicepresidenten dör och president Jackson Evans (Jeff Bridges) måste välja ut en ny. Lägligt nog lyckas senator JacK Hathaway (William L Petersen) bli halv rikshjälte efter att ha riskerat livet för att rädda en kvinna, men misslyckas tyvärr.
Istället nominerar presidenten Laine Hanson (Joan Allen), en kvinna med fasta principer som är som en hel törnbuske i ögonen på kommitén som godkänner vicepresidents ordförande Sheldon Runyon (Gary Oldman) och han gör allt i sin makt för att stoppa Laine från att bli vicepresident.

Handlingen är rätt intressant, och den lyckades fånga min uppmärksamhet trots att jag inte alls hade någon lust att se den.
Precis som Hollywood-filmer brukar hyllar de den starka, fria människan och glorifierar det amerikanska. Samtidigt är det ironiskt att jag tycker att Jeff Bridges medvetet osympatiska roll som president faller mig i smaken, och att jag hellre skulle se en riktig Jackson Evans på posten som president, än den sittande administrationen. Det gör inget.

Persongalleriet är sprakande och besättningen mycket bra, med ett fåtal undantag.
Jeff Bridges är som vanligt lysande. Han gör alltid en strålande insats och den bufflighet som ska spelas ut här gör han rättvisa. Sam Elliot som presidentens hjälpande hand är också ett utmärkt val. Bridges och Elliot har en särskilt personkemi och en särskild stil som gör deras samspel utsökt.
Gary Oldman är, förstås, mer än genial. Det tog ett bra tag innan jag kände igen honom dock.
Det mindre bra är väl att jag inte skulle satt Joan Allen i rollen.

Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker. I min bok är det en typisk ”tre-av-fem-film”. Varken bra eller dålig.
Det är svårt att rekommendera den dock. Det är svårt med politiska filmer då man aldrig vet vems tår den klampar på.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!