Ciderhusreglerna

Originaltitel: The Cider House Rules
Regissör: Lasse Hallström
Manus: John Irving
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1999
Längd: 126 minuter

Ciderhusreglerna är Lasse Hallströms drama om att finna var man hör hemma (undertiteln är A story about how far we must travel to find the place where we belong).

En föräldralös pojke (Tobey Maguire) på ett barnhem blir aldrig adopterad och barnhemsföreståndaren Dr Larch (Michael Caine) fattar tycke för pojken som snart blir Larchs lärljunge. Homer, som Larch döper pojken till, blir en duktig läkare, men livet utanför det stängda barnhemmet lockar. När ett par (Charlize Theron och Paul Rudd) kommer för att göra abort ber Homer dem om att ta med honom när de åker. Han får till slut jobb på äppelodlingen där kvinnan i paret arbetar.

Handlingen i Ciderhusreglerna är inte särskilt ordinär. Den följer en vanlig mall med en person som ger sig ut på äventyr för kärlek och vänskap och äventyrslusta. Att handlingen inte är originell gör inget, för Ciderhusreglerna har begåvats med en lång rad duktiga skådespelare, Michael Caine, Charlize Theron och Delroy Lando för att nämna ett par. Den förefaller dessutom att vara väldigt välregisserad. Även om handlingen inte är särskilt spännande rycks man med av karaktärernas ”charm”.

Filmen är dessutom verkligt vacker. Miljön är Maines landsbygd på 1930-talet och det är väldigt väl illustrerat. Det känns för det mesta autentiskt. Att musiken av Rachel Portman är bland det bättre jag hört i filmväg är en bonus som ytterligare höjer filmen ett snäpp.

Men varför får den bara fyra? Ja, jag känner mig inte riktigt berörd av den. Den är välgjord och vacker, men når inte riktigt fram. Det är förstås fortfarande en bra film, väl värd att se men inte den bästa i sitt slag.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!