Riddarfalken från Malta

Originaltitel: The Maltese Falcon
Regissör: John Huston
Manus: Dashiell Hammett och John Huston
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1941
Längd: 101 minuter

Riddarfalken från Malta tillhör de verkliga filmklassikerna och ska vara en av de filmer som bäst representerar den speciella noir-genren. Jag har dock lite svårt att tycka att den står sig särskilt bra idag dock.

Privatdetektiven Sam Spade (Humphrey Bogart) dras in i en märklig härva kring en liten falkstatyett då hans partner Miles Archer (Jerome Cowan) blir mördad. Kvinnan som skickade ut Archer på uppdraget visar sig ha utgett sig för att vara någon hon inte är, Spade jagas av polisen för mordet samtidigt som han försöker att dubbelspela ut alla mot varandra.

Filmen håller ett rysligt högt tempo, vilket kanske är nödvändigt med tanke på historian, men samtidigt känns den väldigt långsam – mer långsam än vad andra filmer gör. De numer klichéartade noirattributen används friskt och det är en behållning i när själva filmen inte bjuder på särskilt mycket underhållning.

Både Humphrey Bogart och Peter Lorre är bra, så även Lee Patrick som Sam Spades sekreterare Effie. I övrigt är det få som imponerar och det blir snarast parodiartat, något som mycket väl kan ha med dåtidens filmhantverk att göra (även om jag inte sett samma fenomen hos exempelvis Casablanca och Borta med vinden.

Riddarfalken från Malta är på det hela taget en inte så bra film vars främsta värde ligger i att vara en måttstock för den genre den tillhör.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!