Final Fantasy

Originaltitel: Final Fantasy: The Spirits Within
Regissör: Hironobu Sakaguchi och Moto Sakakibara
Manus: Hironobu Sakaguchi, Al Reinert, Jeff Vintar, Jack Fletcher och Ramin Mobdy
Språk: Engelska
År: 2001

Året är 2065. Ett stort hot i form av en fantom-liknande livsform ska slås ned. Mitt ibland allt detta finns en ung forskare, Aki Ross (Ming-Na), som letar själar. Är det här Final Fantasy?

När jag satte mig för att se filmen första gången såg jag bara titeln. Final Fantasy. ”Ballt” tänkte jag, för jag gillar spelen. När filmen var slut var jag otroligt besviken. Nu har jag växt en gnutta och kan se den på ett annat sätt.

Final Fantsy handlar om Aki Ross och hennes försök att samla livssjälar mitt under pågående krig. Jorden är sedan länge övergiven och övertagen av fantomvarelser och givetvis är det någon som vill spränga dem i luften. Det är en jobbig situation för Aki Ross och hennes mentor Sid som letar efter den åttonde (och sista) själen på jorden. De åtta själarna ska kunna hela jorden.

Filmen är i sig en helt datoranimerad film som, med tanke på året den gjordes, har riktigt snygga effekter. Allt är kanske inte perfekt, men det är långt ifrån fult. Rösterna till de olika karaktärerna är inte heller så mycket att orda om, de är passande och gör det de ska.

Däremot tycker jag filmen är väldigt inspirerande till att skapa annat. Många av miljöerna, fantomerna och mycket annat är så häftigt att jag bara vill spinna vidare och skriva något ännu ballare på samma tema, något som kanske kommer hända.

Är man ute efter hard-sf så är det bara att se filmen. Är man ute efter tuffa miljöer och inspiration är det bara att se filmen. Är man ute efter Final Fantasy bör man nog låta bli…

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

Första besöket?

På Ackerfors.se finns över 1 600 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Relaterat

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!