Pirates of the Caribbean: At World’s End

Originaltitel: Pirates of the Caribbean: At World’s End
Regissör: Gore Verbinski
Manus: Ted Elliot, Terry Rossio, Stuart Beattie och Jay Wolpert
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2007
Längd: 168 minuter

Den tredje (och sista?) filmen om Jack Sparrow är här, lätta ankar! Står den pall inför trycket efter Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl och Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest?

Efter att Jack Sparrow (Johnny Depp) slukats av den fruktansvärda kraken bestämde sig Will Turner (Orlando Bloom), Elizabeth Swann (Kiera Knightley) och de andra i besättningen för att leta rätt på honom. Till sin hjälp(?) fick de en kär gammal vän, kapten Barbossa (Geoffrey Rush). Deras resa skulle ta dem till Världens ände. Samtidigt har Ostindiekompaniets Lord Cutler Beckett (Tom Hollander) slutit ett, kanske inte helt ömsesidigt accepterat, avtal med Davy Jones (Bill Nighy) så att de tillsammans kan styra över trafiken på havet. Situationen är förstås hotfull för pirater världen över och därför samlas de nio pirathövdingarna för att avgöra vad som bör göras.

At World’s End är ett slut med episka proportioner. Epiken i all ära, jag kan gilla den, men den är inte perfekt. Det känns dock som ett slut, ett avgörande och ett värdigt sådant. (Rykten om en fyra samt indicier i filmen gör mig orolig)

Det finns mycket bra i Pirates of the Caribbean-filmerna. En av sakerna är karaktärerna och skådespelarna. Rollerna är välskrivna och alla är mer eller mindre egocentriska och excentriska (hur paradoxalt det än kan låta). Helt i sann piratanda förstås. De flesta gör sina roller mycket bra. Mycket, mycket bra till och med. Utom Orlando Bloom då, jag kan verkligen inte sluta att störa mig på honom.

En tråkig sak är att potentialen i pirattemat inte får komma till sin rätt. Istället för allting som borde vara fylls filmen av fåniga comic relieves (heter det så?), ”coola” explosioner och sådant som överlag är Jerry Bruckheimerigt. Det är väldigt synd och jag planerar att återkomma i en framtida artikel om hur Pirates of the Caribbean borde ha varit.

Trots mina klagomål gillar jag verkligen den här filmen, precis som dess föregångare. Den är inte bäst, långt ifrån perfekt, men den ger mig en välbehövlig dos pirat och det är verkligen inte fy skam.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

6 Comments

  1. Jag vill tillägga att även Keira Knightley var riktigt dålig, både som skådespelerska och rollen som skriven.

  2. Det håller jag inte riktigt med om. Keira Knightley kanske inte är bäst, men hon är okej och hon har växt in i rollen Och rollen i sig kanske inte var fenomenal från början, men jag har ingenting emot den i At World’s End.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!