En Garde!

19 år efter första utgåvan kommer den andra reviderade utgåvan av En Garde! – Ett rollspel i furstarnas stormiga tid.

Produkt: En Garde!
Produktlinje: En Garde!, Mindless Gaming KB
Författare: Toni Engström, Gunilla Jonsson och Michael Petersén
Omfång och format: 320 sidor A4, limbunden mjukpärm
ISBN: 91-85626-00-7
Cirkapris: 350 kr


Mycket har förändrats på rollspelsfronten under de 19 år som gått sedan första utgåvan av En Garde! gavs ut. Det gör en återupplivning vansklig, men absolut inte omöjlig.
Den mest utmärkande förändringen är utseendet och storleken. En Garde! består av en 320 sidor tjock bok (till skillnad mot föregångaren som låg på 150 sidor) med en till världen passande layout. Illustrationerna är i sedvanlig En Garde!-anda inte jättebra. De är förvisso betydligt bättre än första utgåvans illustrationer, men de är ojämna. Vissa bilder är riktigt snygga medan andra är… Inte fullt så vackra. Det ser tyvärr väldigt märkligt ut när nivån på bilderna är så varierande.

När man ser på reglerna så märks det att de har några år på nacken. Mindless Gaming har valt att behålla regelramen från första utgåvan, på gott och ont. Gamla spelare känner nog igen sig i de gamla Kult-reglerna. De har blivit förbättrade och fungerar alldeles utmärkt, men i sammanhanget känns de stela och uppmuntrar åtminstone inte mig till att vilja spela pirat eller musketör som balanserar på rårna (bommarna seglen hänger på) och fäktas med skurkar.

Texten har som sagt utökats massor, och den är väldigt välskriven och trevligt framförd. Den känns personlig utan att vara egensinnig vilket gör att den information som annars skulle känts rätt långrandig att läsa blir riktigt lättläst. Det finns oerhört mycket fakta om hur livet och världen såg ut på 1650- till 1750-talet, vilket inte alls är konstigt i och med att det ska vara ett ”historiskt rollspel”. Det finns mycket intressant om hur modet var, hur rättsväsende fungerade och liknande. Resurser som kan vara rätt trevliga, men återigen blir jag förbryllad.
Som inspiration till spelet står bland annat De tre musketörerna och Pirates of the Caribbean, men i texterna slås det hål på massor med myter kring pirater, för att ta ett exempel. På baksidan av spelet står det att ”den information och de regler som finns i denna bok stöder en mängd olika spelstilar” men jag håller inte riktigt med. Den swashbuckling jag skulle vilja spela tvivlar jag på att En Garde! ger mig hjälpmedlen att förmedla.
Spelet saknar dessutom ett register, vilket gör det oerhört svårt att hitta det man söker i den oerhörda mängden fakta En Garde! innehåller. När spelet är i den här storleken så behövs verkligen ett hjälpmedel för att hitta det man letar efter.

En Garde! är trots allt jag skrivit ett bra rollspel. Det är gediget och ”färdigt”. Det finns mycket information och många saker som ger inspiration till historiska kampanjer, så som ett historiskt rollspel är En Garde! utmärkt. Det jag ställer mig frågande till är just bara det att det utger sig för att tillåta många spelstilar, men trots det får man förklarat för sig att piratkaptener allt som oftast inte hade papegojor eller apor på axlarna och ska man slåss på en gungande båt… Skepp… Så får man -5 på slaget.

För att sammanfatta det hela kan man säga att En Garde! är en värdig uppföljare till sin föregångare. Det är en mycket trevlig bok med lättillgänglig information om spelets historiska bit, men som lämnar mycket att önska runt de ”swashbuckligare” bitarna av spelet. Ett bra historiskt rollspel och en utmärkt resurs.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!