Pirater

Originaltitel: Pirates
Regissör: Roman Polanski
Manus: Gérard Brach, John Brownjohn och Roman Polanski
Språk: Engelska
Land: Frankrike och Tunisien
År: 1986
Längd: 119 minuter

Kapten Red (Walter Matthau) och fransosen som kallas The Frog (Cris Campion) flyter omkring på en flotte på havet när de ser ett skepp. Tyvärr råkar skeppet ha spanskt befäl och de båda blir tillfångatagna. Genom påhittighet lyckas de dock styra upp ett myteri som slutar med att de tar över skeppet och kidnappar guvernörens dotter (Charlotte Lewis). Men kaptenen är girig och nöjer sig inte med det utan vill förstås ha mer.

Jag trodde verkligen att jag skulle gilla Pirater, den har trots allt visst anseende i filmvärlden. Det är dock lite som får mig imponerad. Handlingen är ganska förutsägbar (inte på det positiva sättet piratfilmer ska vara förutsägbara på) och inte särskilt medryckande. En av karaktärerna, kaptenen, är skön, men inte extraordinärt ball, i övrigt är de rätt tråkiga och The Frog fungerar främst som en tråkigare d’Artagnan.

Det är trots det en ganska piratig film, med luriga tricks, konstiga fäktningar och uppkäftiga dialoger. Dock inte tillräckligt mycket för att det ska rädda filmen helt. Jag är ändå svag för pirater på piraters vis.

Så till syvende och sist är Pirater inte särskilt mycket att se. De moderna släktingarna i Pirates of the Caribbean-filmerna är bättre på alla sätt, så ska man se något kan man lika gärna se dem.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!